Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Anna Mucha zje na Wielkanoc “tort watróbkowy”. Przepis jest prostszy niż myślisz

Anna Mucha zje na Wielkanoc “tort watróbkowy”. Przepis jest prostszy niż myślisz

Wątróbka w formie tortu
canva/Nadiia_Diachenko; IG/taannamucha

Wątróbka może zostać podana w bardziej oryginalny sposób. Tort przygotowany z podrobów zaprezentowany przez Annę Muchę jest efektowny i niesamowicie smaczny. Wykonanie nie zajmie wiele czasu, a nawet sceptycy go spróbują.
 

Przepis na tort z wątróbki Anny Muchy

Pełen smaku i pięknie prezentujący się na stole przysmak robicie w mniej niż godzinę. Jeśli macie już ugotowane jajka czy marchew po sałatce jarzynowej, możecie skorzystać z nadmiaru tych składników i stworzyć smakowite danie obiadowe.

Składniki na placki do tortu:

  • 500 g drobiowej wątróbki
  • 500 ml mleka
  • 500 ml wody
  • 4 duże jaja
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 300 g mąki pszennej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz:

  • 2 większe marchewki
  • 4 duże jaja
  • 100 g majonezu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Dziadek Staś dodawał go do wody i pił po śniadaniu wielkanocnym. Idealny sposób na przejedzenie

Jak zrobić tort z wątróbki? Zaskoczcie bliskich pysznym daniem

Sporządzenie nadzienia

Oczyszczone marchewki gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy zmiękną, lekko je studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy połowę majonezu i rozdrobnionego czosnku. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jajka przyrządzamy na twardo. Gdy je wystudzimy i obierzemy, oddzielamy żółtka od białek i każdą z części także rozdrabniamy na tarce. Do białek i żółtek osobno dodajemy mniej więcej po połowie pozostałego majonezu i czosnku. Doprawiamy.

Przygotowanie blatów i formowanie tortu

Wątróbkę z cebulą bez łupiny rozdrabniamy w maszynce, korzystając z sitka o drobnym splocie. Możemy je też starannie posiekać. W osobnym naczyniu łączymy jaja, mleko, wodę i mąkę pszenną, po czym wrzucamy wątróbkę z cebulką i mieszamy. Masę na blaty tortu wątróbkowego także doprawiamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy placki o wielkości zbliżonej do naleśników. Studzimy je, a następnie formujemy przysmak. Na pierwszym placku rozsmarowujemy trochę masy białkowej, układamy kolejny i kładziemy trochę żółtek.

Przykrywamy jeszcze jednym plackiem i wykładamy farsz z marchewki. Czynności powtarzamy do wyczerpania się składników, starając się, by wierzch nie pozostał suchy. Możemy go też posmarować dodatkową porcją majonezu.

Jak podać tort wątróbkowy?

Przed zaserwowaniem tortu z wątróbki warto go udekorować startym żółtkiem, posiekaną natką pietruszki i kawałkami marchewki. Można też dodać trochę cebulki w dowolnej formie — marynowanej, podsmażonej czy przelanej wrzątkiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne smakołyki. Szczególnie polecamy paschę oraz niesamowicie smaczne jajka marynowane w soku z buraków — zaskoczą nawet wybrednych gości.

Tort z wątróbki jest pyszny.png
canva/Lilechka75

Źródło: beszamel.se