Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.07.2023 18:37

Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina

cukinia faszerowana
Screen z filmu na kanale YouTube Smaki Katriny

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Macie więc idealną okazję, by wykorzystać to smaczne i tanie warzywo na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest obłędna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Z łatwością możesz zrobić ją na zapas, dzięki czemu będziesz mieć pyszny obiad na 2 dni.

Taka cukinia faszerowana zachwyci całą rodzinę

Cukinia faszerowana jest wyśmienitym obiadem na lato. Dzięki warzywu jest lekka, a równocześnie sycąca, przez dodatek ryżu oraz mięsa. W środku farszu kryją się także inne pyszne dodatki. Wszystkie porcje znikną z talerzy w mgnieniu oka.

Przygotowanie cukinii faszerowanej jest banalnie proste. Nadzienie przygotujesz łatwo w jednym garnku. Na koniec pozostaje zapiec warzywo pod ciągnącym się serem żółtym. Nie ma możliwości, by taki posiłek komukolwiek nie posmakował.

Moja babcia nigdy nie moczyła schabowych w mleku z cebulą. W końcu poznałam jej sekret

Przepis na letnią cukinię faszerowaną

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 torebka ryżu
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • oregano

Jak zrobić doskonała cukinię na obiad?

Zacznij od przygotowania cukinii. Umyj je i przekrój wzdłuż na połowy. Następnie za pomocą łyżeczki usuń z każdej połówki miąższ z pestkami. Warzywa odłóż na bok.

W dużym garnku podgrzej kilka łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili także czosnek. Kiedy warzywa się podsmażą, dodaj do nich wieprzowinę oraz startą na grubych oczkach marchew. Wszystko razem wymieszaj, a następnie przykryj i duś na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut.

W osobnym garnuszku ugotuj ryż do faszerowanej cukinii. Kiedy będzie już miękki, dosyp go do pozostałych składników nadzienia. Do garnka dodaj ketchup, całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś przez kolejne 5-6 minut.

Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Warzywa rozłóż na blasze do pieczenia i posyp startym żółtym serem. Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przez podaniem posyp cukinię faszerowaną roztartym w dłoniach oregano. Ta niezwykła surówka z cukinii nada się wyśmienicie do każdego obiadu. To danie idealnie sprawdzi się w roli obiadu w ciepłe dni.

cukinia.png
Canva / ildipapp