Smakosze.pl Porady Jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki? Ten sposób jest niezawodny
canva/Odua Images

Jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki? Ten sposób jest niezawodny

19 maja 2023

Przygotowanie kapusty na gołąbki może być całkiem proste. Zamiast wkładać warzywo do wrzątku, wystarczy umieścić je w rękawie do pieczenia i przenieść do rozgrzanego urządzenia. Po niedługim czasie oddzielimy liście z łatwością. Będą idealne do zawijania farszu i nie będą się rozpadać.

Skuteczna metoda przygotowania kapusty

Gołąbki wymagają dobrego zmiękczenia warzywnych liści. Zamiast jednak kombinować, jak zmieścić całą pozbawioną głąba główkę kapusty w garnku z wrzątkiem i się przy tym nie poparzyć, warto wypróbować inną metodę.

Kapusta włożona do rękawa, a potem do rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika będzie idealna już po 20-25 minutach. Liście będą równomiernie zmiękczone i wystarczy już tylko usunąć z nich zgrubienia dla jeszcze łatwiejszego zawijania.

Zamówił obiad w krakowskim barze mlecznym. 1 danie określił „mistrzostwo"

Jak jeszcze można zmiękczyć kapustę na gołąbki?

Jeśli macie w domu mikrofalówkę, ją także możecie wykorzystać do przygotowania kapusty na gołąbki. Wystarczy umieścić warzywo wewnątrz i podgrzewać przez 5 minut przy ustawionej najwyższej mocy. Nie będzie wyglądało zachęcająco, ale liście staną się plastyczne i wprost idealne do nadziewania.

Jeszcze ciekawszym pomysłem wydaje się włożenie główki kapuścianej do zamrażalnika. Po dobie spędzonej w chłodzie oddzielenie porcji na gołąbki nie powinno stanowić problemu. Trzeba jednak chwilę poczekać, aż nieco rozmarznie.

Jak podawać gołąbki?

Najpopularniejszą chyba wersją jest zawijany w kapustę farsz z sosem pomidorowym. Niektórzy zagęszczają go mąką, podczas gdy inni dodają śmietanę, by był jeszcze smaczniejszy. Inna smaczna opcja to polewanie gołąbków sosem z grzybów.

Na naszej stronie znajdziecie też sprawdzone przepisy na gołąbki bez mięsa. Koniecznie przetestujcie opcję z farszem z soczewicy i pieczarek . Być może skusi was też staropolska receptura w interpretacji Tomasza Strzelczyka z ziemniakami wewnątrz kapusty.

Gołąbki wymagają zmiękczonej kapusty.png
canva/arfo
Bosacka prześledziła skład ukochanego napoju Polaków. Zaapelowała o jedno
Zapomnij o smażeniu. Te soczyste kotlety mielone zrobisz w piekarniku
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy