Jak sparzyć młodą kapustę na gołąbki? Ten sposób jest niezawodny
Przygotowanie kapusty na gołąbki może być całkiem proste. Zamiast wkładać warzywo do wrzątku, wystarczy umieścić je w rękawie do pieczenia i przenieść do rozgrzanego urządzenia. Po niedługim czasie oddzielimy liście z łatwością. Będą idealne do zawijania farszu i nie będą się rozpadać.
Skuteczna metoda przygotowania kapusty
Gołąbki wymagają dobrego zmiękczenia warzywnych liści. Zamiast jednak kombinować, jak zmieścić całą pozbawioną głąba główkę kapusty w garnku z wrzątkiem i się przy tym nie poparzyć, warto wypróbować inną metodę.
Kapusta włożona do rękawa, a potem do rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika będzie idealna już po 20-25 minutach. Liście będą równomiernie zmiękczone i wystarczy już tylko usunąć z nich zgrubienia dla jeszcze łatwiejszego zawijania.
Jak jeszcze można zmiękczyć kapustę na gołąbki?
Jeśli macie w domu mikrofalówkę, ją także możecie wykorzystać do przygotowania kapusty na gołąbki. Wystarczy umieścić warzywo wewnątrz i podgrzewać przez 5 minut przy ustawionej najwyższej mocy. Nie będzie wyglądało zachęcająco, ale liście staną się plastyczne i wprost idealne do nadziewania.
Jeszcze ciekawszym pomysłem wydaje się włożenie główki kapuścianej do zamrażalnika. Po dobie spędzonej w chłodzie oddzielenie porcji na gołąbki nie powinno stanowić problemu. Trzeba jednak chwilę poczekać, aż nieco rozmarznie.
Jak podawać gołąbki?
Najpopularniejszą chyba wersją jest zawijany w kapustę farsz z sosem pomidorowym. Niektórzy zagęszczają go mąką, podczas gdy inni dodają śmietanę, by był jeszcze smaczniejszy. Inna smaczna opcja to polewanie gołąbków sosem z grzybów.
Na naszej stronie znajdziecie też sprawdzone przepisy na gołąbki bez mięsa. Koniecznie przetestujcie opcję z farszem z soczewicy i pieczarek . Być może skusi was też staropolska receptura w interpretacji Tomasza Strzelczyka z ziemniakami wewnątrz kapusty.