Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił gołąbki według staropolskiej receptury. Palce lizać
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.02.2023 12:03

Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił gołąbki według staropolskiej receptury. Palce lizać

Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił gołąbki według staropolskiej receptury. Palce lizać
canva/perendiankina, screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZRATUCHA na YouTube

Strzelczyk podzielił się przepisem na przepyszne gołąbki. Nie ma w nich ryżu, mięsa i pomidorów. Są za to ziemniaki, pieczarki i aksamitny sos. Zapieczone w nim gołąbki błyskawicznie znikają z talerzy. Ten obiad z pewnością zachwyci każdego smakosza.

Tomasz Strzelczyk dzieli się przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i trikami przydatnymi w kuchni. Popularny kucharz niedawno zdradził przepis na jarskie gołąbki. Kultowe danie z farszem z pieczarek i ziemniaków bije na głowę farsz z ryżu i mięsa mielonego. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.

Gołąbki zapieczone z aromatycznym sosem pieczarkowym z dodatkiem bulionu warzywnego i słodkiej śmietanki nie mają sobie równych. Strzelczyk całe danie zapieka 80 minut, aby kapusta idealnie zmiękła, a sos zgęstniał.

Kapustę na gołąbki sparzysz tradycyjnie w garnku lub o wiele szybciej, przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Wytnij z kapusty głąb, włóż ją do mikrofalówki, ustaw urządzenie na najwyższą moc i po około 10 minutach liście będą elastyczne i gotowe do zawijania farszu.

Gołąbki z sosem pieczarkowym od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • główka kapusty

  • 1,5 kg ziemniaków

  • cebula

  • 150 g pieczarek

  • 3 łyżki masła

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 2 cebule

  • 350 g pieczarek

  • 150 ml bulionu

  • 2 szklanki śmietanki 30%

  • świeży lub suszony tymianek

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jak zrobić jarskie gołąbki? Po upieczeniu w piekarniku rozpływają się w ustach

Sparz liście kapusty, obierz i zetrzyj ziemniaki. Na farsz na 3 łyżkach masła zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj starte na tarce pieczarki. Smaż kilka minut, następnie dodaj odciśnięte z nadmiaru wody ziemniaki i podsmaż. Przestudzony farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Naczynie żaroodporne wyłóż zewnętrznymi liśćmi kapusty. W sparzone liście kapusty zawiń przygotowany farsz. Gołąbki ułóż w naczyniu. Przygotuj sos: posiekaj cebule, pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.

Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i smaż kilka minut. Wlej bulion, śmietankę, wsyp szczyptę gałki muszkatołowej i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos.

Przygotowanym sosem zalej gołąbki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz gołąbki 80 minut. Po tym czasie sos jeszcze zgęstnieje, a gołąbki będą idealnie miękkie.

Strzelczyk pokazał, jak robi domowe słodkości na Tłusty Czwartek. W tym artykule poznasz przepis na smażone gniazdka. Są lepsze od faworków i pączków. Znany kucharz pokazał również, jak obierać jajka. Ten trik ułatwi Ci życie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: