Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił gołąbki według staropolskiej receptury. Palce lizać
Strzelczyk podzielił się przepisem na przepyszne gołąbki. Nie ma w nich ryżu, mięsa i pomidorów. Są za to ziemniaki, pieczarki i aksamitny sos. Zapieczone w nim gołąbki błyskawicznie znikają z talerzy. Ten obiad z pewnością zachwyci każdego smakosza.
Tomasz Strzelczyk dzieli się przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i trikami przydatnymi w kuchni. Popularny kucharz niedawno zdradził przepis na jarskie gołąbki. Kultowe danie z farszem z pieczarek i ziemniaków bije na głowę farsz z ryżu i mięsa mielonego. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.
Gołąbki zapieczone z aromatycznym sosem pieczarkowym z dodatkiem bulionu warzywnego i słodkiej śmietanki nie mają sobie równych. Strzelczyk całe danie zapieka 80 minut, aby kapusta idealnie zmiękła, a sos zgęstniał.
Kapustę na gołąbki sparzysz tradycyjnie w garnku lub o wiele szybciej, przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Wytnij z kapusty głąb, włóż ją do mikrofalówki, ustaw urządzenie na najwyższą moc i po około 10 minutach liście będą elastyczne i gotowe do zawijania farszu.
Gołąbki z sosem pieczarkowym od Tomasza Strzelczyka
Składniki:
główka kapusty
1,5 kg ziemniaków
cebula
150 g pieczarek
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Składniki na sos pieczarkowy:
2 cebule
350 g pieczarek
150 ml bulionu
2 szklanki śmietanki 30%
świeży lub suszony tymianek
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
łyżka masła
Jak zrobić jarskie gołąbki? Po upieczeniu w piekarniku rozpływają się w ustach
Sparz liście kapusty, obierz i zetrzyj ziemniaki. Na farsz na 3 łyżkach masła zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj starte na tarce pieczarki. Smaż kilka minut, następnie dodaj odciśnięte z nadmiaru wody ziemniaki i podsmaż. Przestudzony farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Naczynie żaroodporne wyłóż zewnętrznymi liśćmi kapusty. W sparzone liście kapusty zawiń przygotowany farsz. Gołąbki ułóż w naczyniu. Przygotuj sos: posiekaj cebule, pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.
Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i smaż kilka minut. Wlej bulion, śmietankę, wsyp szczyptę gałki muszkatołowej i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos.
Przygotowanym sosem zalej gołąbki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz gołąbki 80 minut. Po tym czasie sos jeszcze zgęstnieje, a gołąbki będą idealnie miękkie.
Strzelczyk pokazał, jak robi domowe słodkości na Tłusty Czwartek. W tym artykule poznasz przepis na smażone gniazdka. Są lepsze od faworków i pączków. Znany kucharz pokazał również, jak obierać jajka. Ten trik ułatwi Ci życie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni
Gdzie kupić tanie i smaczne pączki na Tłusty Czwartek? Krótki przegląd cen
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama