Smakosze.pl
Arbuz

canva.com/fotosr, Getty Images

Jak sprytnie wykorzystać w kuchni skórkę z arbuza?

30 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jedząc arbuza, często wyrzucamy skórki, które są według nas całkowicie bezużyteczne i niesmaczne. Prawda jest jednak zupełnie inna. Przy ich pomocy można przygotować wiele produktów jak konfiturę, kandyzowaną skórkę czy piklowaną.

Wnętrze arbuza jest soczyste, pyszne i bardzo zdrowe - zawiera dużo wody oraz błonnika, co poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Czy wyrzucanie skórki po zjedzeniu miąższu jest błędem?

Okazuje się, że tak. Jednym z prostszych i smaczniejszych sposobów na skórkę, jest przygotowanie z niej konfitury. Należy oczywiście pamiętać, aby jeść białą część, gdyż zielona nie jest smaczna ani potrzebna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na konfiturę ze skórki arbuza

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 300 g skórki z arbuza

  • 300 g cukru

Zacznij od wybrania miąższu. Można zjeść go samego, lub pokroić i dodać do sałatki czy smoothie. Skórkę obierz z zewnętrznej zielonej części, a białą pokrój w drobną kostkę. Korzystaj z ostrego noża, aby zadanie sprawnie można było wykonać.

Sałatka Magdy Gessler

Przepis Magdy Gessler na hitową sałatkę szwabską

CZYTAJ DALEJ

Posiekaną w kostkę skórkę przełóż do garnka, wlej 1 łyżkę wody oraz wsyp 300 gramów cukru, lub równowartość wagi arbuza. Zacznij podgrzewać, a gdy masa zagotuje się, zdejmij ją z ognia. Po upływie 24 godzin powtórz czynność i zagotuj tak całość jeszcze 3 razy.

Za ostatnim razem przełóż konfiturę do słoików, odwróć je do góry dnem i odstaw do ostudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego.

Skórka arbuza

Źródło: canva.com/laymul, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniaazjatycka.com; kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >