Smakosze.pl Porady Jak szybko obrać jajka na twardo? Mamy kilka sprawdzonych sposobów
canva/MeaoFoto

Jak szybko obrać jajka na twardo? Mamy kilka sprawdzonych sposobów

21 lipca 2022

Po jajka w kuchni sięgamy dość często. Ugotowany na twardo specjał potrafi sprawić nieco kłopotu przy obieraniu. Okazuje się jednak, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu jednocześnie schłodzimy jajko i pozbawimy je skorupki. Wystarczy niewielki słoik i trochę zimnej wody, by po chwili było gotowe do spożycia. Sprawdźcie ten patent koniecznie.

Jajka na twardo często goszczą na naszych talerzach. Jak jednak je obrać, by zachowało swój pierwotny kształt? Prosta metoda wykorzystująca słoik z wodą będzie pomocna. Przekonajcie się sami.

Jak skutecznie obrać jajka na twardo?

Pozbawianie specjału skorupki zajmuje wam sporo czasu, a część białka i tak pozostaje w skorupce? Nasz nowy patent pomoże wam uniknąć tego problemu i obrać jajko w zaledwie kilka sekund.

Wystarczy umieścić je tuż po ugotowaniu w niewielkim słoiku i wlać trochę zimnej wody. Zakręconym naczyniem dość energicznie potrząsamy. Po chwili umieszczone w nim jajko wyjmujemy. Skorupka powinna bez problemu odejść.

Jeżeli nie mamy pod ręką wystarczająco dużego czystego słoika, możemy również użyć szklanki. W tej wersji po prostu przykrywamy ja dłonią i potrząsamy na zlewem — na wypadek, gdyby płyn miał nam przelecieć przez palce. Efekt będzie podobny.

Jak jeszcze można usunąć skorupkę z jajka?

Inną, nieco bardziej czasochłonną metodą jest usunięcie skorupki przy pomocy łyżeczki. Po ugotowaniu jajka trzeba wstawić do pełnego zimnej wody naczynia. G dy ostygną, łyżeczką obija się ich wypukłą, a następnie znajduje miejsce, w którym łyżeczkę uda się wsunąć pod otoczkę.

Będzie odchodziła większymi kawałkami, dzięki czemu sprawnie ją usuniemy. Sposób ten wymaga jednak nieco wprawy — zbyt szybkie ruchy mogą spowodować uszkodzenie struktury białka. Potrzebny jest też czas — tu studzenie jajek jest konieczne.

Jajka pasują zarówno do kanapek, jak i do zupy szczawiowej czy pysznej botwinki . Niezależnie od tego, jak chcemy je wykorzystać, warto wypróbować szybką metodę na ich obieranie. Dzięki niej można zaoszczędzić sporo czasu.

 canva/Natalia Zakharova
canva/Natalia Zakharova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy