Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa i pełna witamin zupa z botwinki. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.04.2022 15:38

Ekspresowa i pełna witamin zupa z botwinki. Przepis krok po kroku

Ekspresowa i pełna witamin zupa z botwinki. Przepis krok po kroku
canva/ Tatiana Volgutova

Wiosenna zupa z botwinki to pomysł na lekki, sycący i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Zupę przygotujesz błyskawicznie, będzie tak smaczna, że wszyscy będą prosić o dokładkę. Poznaj przepis na ekspresową i pełną witamin zupę z botwinki.

Nowalijki, czyli młode warzywa, są prawdziwą bombą witaminową i zawierają o wiele więcej właściwości i wartości odżywczych niż dojrzałe już warzywa. Jednym z najzdrowszych są młode buraki, ich liście i łodygi.

Botwinkę możesz jeść na ciepło, na zimno, jako dodatek do sałatek i koktajli. Doskonałym pomysłem jest również ekspresowa zupa z botwinki gotowana na wywarze warzywnym- danie ma rewelacyjny smak, pięknie wygląda i zawiera duże ilości witamin.

W botwince znajdziemy przede wszystkim żelazo, magnez, miedź, a także witaminy z grupy B, witaminę C i K. Regularne spożywanie młodych łodyg buraków wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy, reguluje ciśnienie i produkcję krwi, obniża cholesterol, a także nawilża skórę, włosy i paznokcie, opóźniając również procesy starzenia.

Szukasz pomysłu na danie z botwinką? Tu poznasz przepis na chłodnik z botwiny, jest idealny w upalne dni.

Zupa z botwinki

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki

  • 4 młode ziemniaki

  • 2 marchewki

  • koperek

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz do smaku

  • łyżka suszonego lubczyku

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • śmietana 18% do podania

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak przyrządzić ekspresową zupę z botwinki?

Marchewki pokrój w kostkę, pokrój również młode buraczki, a botwinkę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj sól, lubczyk, pieprz i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.

W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, następnie podsmaż je na patelni na oliwie. Po upływie 30 minut dodaj ziemniaki do zupy i gotuj do miękkości. Botwinkę dopraw do smaku pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny, danie oprósz posiekaną zieleniną i podaj z kleksem śmietany, smacznego.

Młode buraczki

Źródło zdjęcia: canva/ ttatty

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha.pl

Tagi: Danie Zupa Obiad