Jak szybko rozmrozić mięso?
Robicie obiad i nagle przypominacie sobie, że nie rozmroziliście mięsa? Nic nie szkodzi. Są triki, które pozwolą nam wybrnąć z niekomfortowej sytuacji. Niektóre wymagają jednak nieco planowania. Trzeba bowiem zamrozić wcześniej mięso w niewielkich porcjach.
Z mięsa zrobicie np. te pyszne kotlety z pieczarkam i czy smaczne schabowe w orzechowej panierce . Najlepiej będzie, gdy wyjmiecie je z zamrażalnika wieczorem i pozostawicie na noc w lodówce. Ten sposób rozmrażania jest najbezpieczniejszy. Co jednak zrobić, gdy nie mamy aż tyle czasu?
Sposoby na szybkie rozmrażanie mięsa do obiadu
Jeżeli dysponujecie mikrofalówką, możecie skorzystać z dedykowanego programu , z którym z łatwością przygotujecie mięso do gotowania. Jednak i bez kuchenki sobie poradzicie. Wystarczy wam duet — woda i miska.
Miskę wypełnijcie ciepłą wodą i umieśćcie w niej kawałek mięsa, który chcecie przyrządzić. Ważne, by płyn nie był bardzo gorący, bo wtedy mięso może się podgotować z zewnątrz. Pozostawcie mięsną porcję w wodzie do czasu, aż przestanie być ciepła.
Wtedy usuńcie ją i ponownie napełnijcie miskę porcją ciepłej wody. Powtarzajcie do czasu, aż mięso będzie rozmrożone. Nastąpi to tym szybciej, im mniejszy będzie kawałek, który chcemy rozgrzać.
Mięso zamrażajmy w małych porcjach
W tym momencie wchodzi element planowania. Zdecydowanie lepiej bowiem będzie np. zamrozić schab pokrojony na kotlety niż w całości. Nie tylko nie będziemy musieli martwić się, co zrobić z nadmiarem produktu, ale też cienkie plastry szybciej rozmarzną niż zbity mięsny blok .
Podobnie rzecz się ma z mięsem mielonym. Zamiast mrozić je na kilogramy, podzielcie je na porcje wystarczające do zrobienia kilku małych kotlecików. Albo jeszcze lepiej — uformujcie małe kulki i zamroźcie je rozpłaszczone w strunowych woreczkach . Gdy będą potrzebne, rozmrozicie je wyjątkowo sprawnie.
Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: porady.interia