Banalnie prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami
Jeśli lubicie kotlety mielone, te z pewnością pokochacie. Oto prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami. Są pełne smaku i aromatu, a ich przygotowanie zajmie wam niewiele więcej czasu niż zwykle. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Kotlety mielone stwarzają przygotowującym duże pole do popisu. Ich smak można bowiem modyfikować na wiele sposobów. Po pierwsze wybierając rodzaj mięsa, po drugie przyprawy, po trzecie dodatki.
Wybór tych ostatnich jest naprawdę duży. Masę mięsną można bowiem wzbogacić serem, warzywami, zieleniną czy grzybami. Jakub Kuroń proponuje właśnie dodać do mięsa podsmażone pieczarki.
Banalnie prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami
Składniki:
50 dag mielonej wieprzowiny
1 cebula
25 dag pieczarek
1 łyżka masła
1 czerstwa kajzerka
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki musztardy
1 jajko
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój dość drobno.
Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę, zrumień ją. Dodaj pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn. Wystudź.
Kajzerkę namocz w mleku. Dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa razem z pieczarkami i cebulą. Dodaj też musztardę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Zwilżonymi dłońmi formuj z mięsnej masy kotlety. Obtocz je w mące, smaż na patelni ze średnio rozgrzanym olejem, po ok. 3 minuty z każdej strony.
Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na kotlety mielone. Zobacz, jak przygotować kotlety mielone z kapustą pekińską, a także jak zrobić pieczone kotlety mielone.
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukienko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności
Źródło: kuron.com