Jak szybko usunąć z orzechów gorzkawą skórkę? Sposób jest banalnie prosty
Czy wiecie, jak usunąć gorzkawą skórkę z orzechów? W większości przypadków pomocne będzie wrzucenie produktu na suchą, rozgrzaną patelnię, czyli prażenie. Poddane niedługiej obróbce termicznej otoczki, zaczną same odchodzić od pysznego miąższu.
Choć skórka orzechów zawiera cenne składniki odżywcze, często jest też nieco gorzkawa, co może przeszkadzać w deserach czy ciastach. Z tego względu warto poznać techniki, które pomogą nam w prosty sposób wyeliminować potencjalne źródło problemów.
Prażenie pomoże usunąć skórkę z orzechów
Zapewne wielu z nas o wiele częściej sięgałoby po orzechy, gdyby nie ich gorzkie, wewnętrzne osłonki , które potrafią zepsuć całą radość z jedzenia. Szczególnie niepożądane są one w domowych słodyczach. Jak się ich pozbyć?
Najprostszym patentem jest prażenie, które przeprowadzić można na dwa sposoby — na patelni oraz w piekarniku. Ł uskane orzechy laskowe czy włoskie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię lub blachę wyłożona papierem i podgrzewamy. W przypadku metody z piekarnikiem produkt powinien spędzić 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na patelni zaś proces prowadzimy, aż zobaczymy widoczne pęknięcia w skórce. W obu przypadkach na koniec niezbędne będzie pocieranie orzechów ściereczką, celem usunięcia niepożądanych fragmentów.
Jakie są inne metody usuwania skórki z orzechów?
Prażenie zadziała zarówno na migdały, pistacje, jak i orzechy laskowe czy makadamia. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by procesowi temu poddać tzw. fistaszki, czyli orzechy arachidowe. Ich obieranie jednak zwykle jest dość proste nawet bez podgrzewania.
Jednak w przypadku orzechów włoskich, mimo starań, pewna część skórki może pozostać w najtrudniej dostępnych zakamarkach. Co w takim wypadku? Pomocne będzie gotowanie. Pół godziny spędzone we wrzątku zmiękczy otoczkę na tyle, by po ostudzeniu możliwie było swobodne jej zdjęcie.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na przysmaki z orzechami. Szczególnie polecamy kultowe ciasteczka orzeszki , czyli kultowy deser z czasów PRL. Być może skuszą was też patenty na domowe kremy — nutellę oraz masło orzechowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna
-
Nigdy jej nie wylewaj. Wodę po gotowaniu ziemniaków wykorzystasz na wiele sposobów
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama