Ciasteczka "Orzeszki" jak za dawnych lat. Mamy przepis ze starego zeszytu
Ciasteczka orzeszki są tradycyjnymi ciasteczkami, które na Boże Narodzenie przygotowywały nasze mamy i babcie. Delikatne ciastka z czekoladowo- orzechowym nadzieniem pięknie prezentują się na świątecznym stole i smakują rewelacyjnie.
Do przygotowania ciasteczek orzeszków potrzebujemy opiekacza do ciasteczek lub specjalnej formy, którą włożymy na patelnię. Jeśli pieczemy ciasta na patelni, formę musimy obrócić po około 2 minutach, dlatego urządzenie do wypiekania zdecydowanie ułatwia przygotowania ciastek w kształcie orzechów.
Upieczone ciasto na ciasteczka orzeszki jest kruche i bardzo delikatne. W smaku przypomina ciasto naleśnikowe. Krem do ciasteczek przygotujemy z gorzkiej czekolady, sera mascarpone i masła orzechowego. Zamiast masła możemy dodać gotowy krem orzechowy do smarowania pieczywa. Gotowy krem przekładamy na ciasteczka przy pomocy rękawa cukierniczego.
Ciasteczka orzeszki przechowujemy w suchym i szczelnym pojemniku, np. w dużym słoiku. Ciasta przechowywane w inny sposób szybko stwardnieją. Słodkie łupinki w kształcie orzechów włoskich muszą być miękkie i rozpływać się w ustach.
Ciasteczka z orzechowym kremem na Boże Narodzenie
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
czubata łyżka cukru pudru
3 żółtka
łyżka śmietany 18%
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka zimnej wody
Składniki na krem orzechowy:
120 g mascarpone
2 łyżki mleka
łyżka masła orzechowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Ciastka orzeszki jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski. Dodaj masło, żółtka, cukier, śmietanę i wodę. Wszystkie składniki wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Rozgrzej maszynkę do orzeszków lub patelnię teflonową i połóż na niej formę. Z ciasta odrywaj małe kawałki i uformuj kulki. Każdą kulkę ciasta włóż w zagłębienie foremki. Ciastka smaż przez około 2 minuty, odstaw do wystudzenia.
Przygotuj krem: czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem, odstaw do przestygnięcia. Serek mascarpone wymieszaj z masłem orzechowym. Następnie dodaj roztopioną czekoladę i ponownie wymieszaj.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj w zagłębienia ciasteczek, zlep. Ciasteczka orzeszki przełóż do szczelnego pojemnika, żeby nie stwardniały.
Na Boże Narodzenie przygotuj również miękkie pierniczki babci Tereski oraz kruche ciasteczka cynamonowe. Domowe wypieki smakują o wiele lepiej niż gotowe, kupne produkty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić wilgotny keks? Najlepsze kucharki zawsze pamiętają o 1 dodatku
Zapomnij o lepieniu uszek. Jest znacznie lepszy patent. Nigdy nie zrobisz inaczej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama