Jak uformować idealne pyzy?
Dla fanów ziemniaków pyzy są daniem doskonałym. Delikatne, rozpływające się w ustach — po prostu pyszne. Aby jednak zachwyciły każdego smakosza, muszą mieć odpowiedni kształt. Proces ich formowania będzie łatwiejszy, gdy wykorzystamy wodę lub olej.
Dzięki temu prostemu zabiegowi, masa na kluski nie będzie się kleiła do rąk. Toczenie pyz stanie się zatem przyjemniejsze, a ich powierzchnia wyjdzie bardziej gładka. W efekcie szansa, że podczas gotowania od naszych ziemniaczanych kulek będzie odpadało ciasto, zmaleje.
Jak zrobić idealne pyzy?
By pyzy były jeszcze lepsze, wybierzcie odpowiednie ziemniaki. Wyjdą idealne, jeśli sięgniemy po odmiany mączyste, o niewielkiej zawartości wody. Na straganach rozejrzyjcie się za odmianami takimi jak Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja czy Bursztyn.
Jeżeli nie uda wam się ich znaleźć, kupcie ziemniaki uniwersalne np. Irgę lub Irys. Z nimi też się uda, choć zapewne konieczne będzie dokładniejsze odciśnięcie wody i zwiększenie ilość skrobi.
Przepis idealne pyzy ziemniaczane
Składniki:
-
0,5 kg mączystych ziemniaków
-
pół szklanki skrobi ziemniaczanej
-
sól w ilości do smaku
-
woda do gotowania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Połowę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Drugą część ścieramy na tarce o dużych oczkach. Surowe ziemniaki wykładamy na gęste sitko , przyciskamy je talerzykiem i pozostawiamy na około 15-20 minut .
W tym czasie powinniśmy bez problemu pozbyć się z nich wody. Odsączone ziemniaki mieszamy z ugotowanymi i doprawiamy masę na pyzy. Stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas łączymy składniki przy pomocy łyżki.
Lekko zmoczonymi wodą lub naoliwionymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pyzy gotujemy przez około 4-5 minut od wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem lub skwarkami i cebulką.
Po inspiracje na dodatki do pyz zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam sprawdzony przepis na sos z grzybów leśnych , a także sos mięsny , który będzie doskonale pasował do ziemniaczanych klusek w każdej postaci.
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: karointhekitchen