Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem - idealne na obiad

Pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem - idealne na obiad

Kluski śląskie z sosem mięsnym
canva/IPGGutenbergUKLtd

Kluski śląskie możemy podać z dowolnymi dodatkami. W proponowanym przez nas przepisie towarzyszy im delikatny sosem z dodatkiem chudej wieprzowiny. Przygotujecie je szybko, a smak zachwyci każdego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem

Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300 g mąki ziemniaczanej

  • 1 jajo

Składniki na sos mięsny:

  • 1 kg chudej wieprzowiny

  • 2 średnie cebule

  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 2 łyżki mąki pszennej lub innej

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Chłodne rozdrabniamy przy pomocy praski, a do tak powstałego ziemniaczanego purée dodajemy mąkę i jajo.

Wyrabiamy masę na kluski, a następnie odrywamy od niej kulki, które spłaszczamy. Robimy w nich wgłębienia palcem. Tak przygotowane kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

Mięso oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy do niej mięso i smażymy, aż się zrumieni. Następnie dodajemy bulion.

Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso zmięknie, a bulion nieco odparuje. Do patelni z sosem przesiewamy mąkę i energicznie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy przyprawy. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody.

Podajemy z przygotowanymi wcześniej kluskami śląskimi i ulubioną surówką. By danie było wegetariańskie, wieprzowinę w sosie możemy zastąpić kotletami sojowymi. Należy je dodać do bulionu z cebulą i gotować według instrukcji na opakowaniu.

By wasze kluski wyszły idealnie, koniecznie przeczytajcie co zrobić, aby się nie sklejały po ugotowaniu. Dowiedzcie się też, jak poprawnie je zamrozić, by od razu móc przygotować większą ilość.

Kluski śląskie na talerzu
Kluski śląskie na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: uwielbiam

Zapraszamy na nasz Instagram