Pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem - idealne na obiad
Kluski śląskie możemy podać z dowolnymi dodatkami. W proponowanym przez nas przepisie towarzyszy im delikatny sosem z dodatkiem chudej wieprzowiny. Przygotujecie je szybko, a smak zachwyci każdego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem
Składniki na kluski śląskie:
1 kg ziemniaków
300 g mąki ziemniaczanej
1 jajo
Składniki na sos mięsny:
1 kg chudej wieprzowiny
2 średnie cebule
500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki mąki pszennej lub innej
olej do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Chłodne rozdrabniamy przy pomocy praski, a do tak powstałego ziemniaczanego purée dodajemy mąkę i jajo.
Wyrabiamy masę na kluski, a następnie odrywamy od niej kulki, które spłaszczamy. Robimy w nich wgłębienia palcem. Tak przygotowane kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
Mięso oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy do niej mięso i smażymy, aż się zrumieni. Następnie dodajemy bulion.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso zmięknie, a bulion nieco odparuje. Do patelni z sosem przesiewamy mąkę i energicznie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy przyprawy. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody.
Podajemy z przygotowanymi wcześniej kluskami śląskimi i ulubioną surówką. By danie było wegetariańskie, wieprzowinę w sosie możemy zastąpić kotletami sojowymi. Należy je dodać do bulionu z cebulą i gotować według instrukcji na opakowaniu.
By wasze kluski wyszły idealnie, koniecznie przeczytajcie co zrobić, aby się nie sklejały po ugotowaniu. Dowiedzcie się też, jak poprawnie je zamrozić, by od razu móc przygotować większą ilość.
Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: uwielbiam