Smakosze.pl
Kluski śląskie z sosem mięsnym

canva/IPGGutenbergUKLtd

Pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem - idealne na obiad

14 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kluski śląskie możemy podać z dowolnymi dodatkami. W proponowanym przez nas przepisie towarzyszy im delikatny sosem z dodatkiem chudej wieprzowiny. Przygotujecie je szybko, a smak zachwyci każdego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem

Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300 g mąki ziemniaczanej

  • 1 jajo

Składniki na sos mięsny:

  • 1 kg chudej wieprzowiny

  • 2 średnie cebule

  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 2 łyżki mąki pszennej lub innej

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Chłodne rozdrabniamy przy pomocy praski, a do tak powstałego ziemniaczanego purée dodajemy mąkę i jajo.

Wyrabiamy masę na kluski, a następnie odrywamy od niej kulki, które spłaszczamy. Robimy w nich wgłębienia palcem. Tak przygotowane kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

Zupa ogórkowa

Niezwykła ogórkowa ze składnikiem-niespodzianką

CZYTAJ DALEJ

Mięso oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy do niej mięso i smażymy, aż się zrumieni. Następnie dodajemy bulion.

Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso zmięknie, a bulion nieco odparuje. Do patelni z sosem przesiewamy mąkę i energicznie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy przyprawy. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody.

Podajemy z przygotowanymi wcześniej kluskami śląskimi i ulubioną surówką. By danie było wegetariańskie, wieprzowinę w sosie możemy zastąpić kotletami sojowymi. Należy je dodać do bulionu z cebulą i gotować według instrukcji na opakowaniu.

By wasze kluski wyszły idealnie, koniecznie przeczytajcie co zrobić, aby się nie sklejały po ugotowaniu. Dowiedzcie się też, jak poprawnie je zamrozić, by od razu móc przygotować większą ilość.

Kluski śląskie na talerzu

Kluski śląskie na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLACY CZĘSTO SIĘ NIMI ZAJADAJĄ. CZY TE POTRAWY NA PEWNO POCHODZĄ Z NASZEJ RODZIMEJ KUCHNI?

Pytanie 1 z 8

Leczo pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: uwielbiam

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >