Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko do kaszotto? Zdradzamy najlepsze sposoby
Wiecie, jak ugotować kaszę gryczaną na sypko do kaszotto? Jeśli nie, zdradzamy najlepsze sposoby na osiągnięcie tego celu. Tak naprawdę wystarczy jeden prosty trik, by kasza w czasie gotowania nie posklejała się, lecz pozostała sypka. Trzeba ją wymieszać z białkiem jaja i krótko podpiec. Poznajcie też inne, ciekawe rozwiązania.
Kaszotto jest polską wersją włoskiego risotto. Podstawą tego dania nie jest ryż, a wartościowa kasza. Zwykle sięgamy po kaszę gryczaną, która jest wyrazista i pełna smaku. Trzeba ją tylko odpowiednio ugotować, by się nie posklejała. Jak najlepiej to zrobić?
Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko do kaszotto?
Jeśli chcemy, by kasza gryczana po ugotowaniu była sypka, warto zastosować jeden trick. Sprawdzi się on zarówno przy przygotowaniu kaszotto, jak i zwykłej kaszy na sypko serwowanej jako dodatek do dań.
Przed gotowaniem suchą kaszę można wymieszać z białkiem jaja, wysypać ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec. Wystarczy wstawić ją na 20 minut do piekarnika o temp. 70 st. C.
Podpieczoną kaszę należy przestudzić, a potem rozkruszyć. Potem można już przystąpić do jej gotowania. Gotując kaszę gryczaną na sypko, trzeba pamiętać, by na 1 szklankę kaszy użyć 2 szklanek wody.
Jak zrobić kaszotto?
Przyrządzanie kaszotto wygląda podobnie, jak risotto. Najpierw na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz, np. olej. Wsypujemy na niego posiekaną cebulę i chwilę ją przesmażamy.
Potem wsypujemy suchą kaszę (lub wcześniej podpieczoną w białku) i przesmażamy ją przez 2-3 minuty, często mieszając. Kaszę podlewamy stopniowo gorącym bulionem. Gdy kasza wchłonie porcję bulionu, dolewamy następną i znów całość gotujemy na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Te same czynności powtarzamy do momentu, aż kasza uzyska odpowiednią miękkość. Wtedy dodajemy do niej trochę masła i startego parmezanu, mieszamy i podajemy.
Z naszego serwisu dowiesz się, jak zrobić domowy popcorn z kaszy gryczanej . Poznasz też recepturę na kotlety z kaszy gryczanej .
Źródło zdjęcia: canva/MaximSuvorov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
-
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
-
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: beszamel.se