Smakosze.pl Porady Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał? Polacy zapominają o kluczowej zasadzie
canva/pixelshot

Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał? Polacy zapominają o kluczowej zasadzie

12 marca 2022

Makaron jest jednym z prostszych do przygotowania dodatków do dań. Aby zachwycił smakiem, nie może być rozgotowany czy posklejany. Gotując go odpowiednio długo w dobrze dobranej ilości wody, osiągniecie pożądane efekty. Sprawdźcie, na co jeszcze warto zwrócić uwagę.

Przyrządzanie makaronu stanie się prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Baza do pysznego specjału z twarogiem czy budżetowego dania z jajkiem i śmietaną , zawsze się uda, jeśli będziecie trzymać się prostych zasad. Oto one.

Gotujcie makaron w odpowiedniej ilości wody

Zbyt mała porcja płynu spowoduje, że makaron będzie ściśnięty. Pszenny produkt pod wpływem wilgoci staje się nieco lepki, więc bliski kontakt poskutkuje łączeniem się klusek w większe skupiska.

Odpowiednia ilość wody to 1 litr na każde 100 g suchego makaronu. To oznacza, że większą porcję makaronu potrzebujemy przygotować w pełnowymiarowym garnku, a nie w niewielkim rondelku.

Niektórzy do wody dodają nieco oliwy lub masła. Taki dodatek może nie być konieczny, lecz z pewnością ułatwi rozdzielenie makaronowych nitek czy świderków. Obowiązkowym dodatkiem do przyrządzanego makaronu jest za to sól. Bez niej wyjdzie niesmaczny.

Nie zapomnijcie o kontroli czasu gotowania makaronu

Przed przystąpieniem do przyrządzania makaronu, zawsze należy przeczytać instrukcję na opakowaniu. N ie można gotować makaronu na oko. Nie powinno się też łączyć różnych jego typów.

Takie postępowanie, a także wrzucanie makaronu do zimnej wody, poskutkuje rozgotowanym lub niedogotowanym wyrobem. Jeżeli więc woda w garnku intensywnie się kotłuje, należy zmniejszyć moc palnika i przemieszać jego zawartość.

Pyszny makaron z sosem pomidorowym
Pyszny makaron z sosem pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje, tadar

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy