Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przenigdy nie dodawaj do świątecznego żurku. Zepsujesz całe danie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.04.2025 11:04

Przenigdy nie dodawaj do świątecznego żurku. Zepsujesz całe danie

żurek na Wielkanoc
Fot. Canva/fired1991

Żurek jest prostą zupą. Oprócz podstawowych składników, takich jak zakwas, czy czosnek, niemal każdy gotuje ją nieco inaczej. Mało kto jednak wie, że te dwa produkty niszczą walory smakowe całej potrawy. Niestety często popełniamy ten błąd.

Tych składników nie może zabraknąć w żurku

Żurek, barszcz biały, zupa chrzanowa. To jedne z najbardziej popularnych zup, jakie podajemy w Wielkanoc. Najlepszy żurek gotujemy oczywiście na wcześniej przygotowanym, domowym zakwasie żytnim. Dodajemy także mięso, czyli boczek wędzony i białą lub zwykłą kiełbasę.

W dobrym żurku nie może zabraknąć oczywiście czosnku, liści laurowych oraz majeranku. Przyprawa jest niezwykle aromatyczna i wzmacnia walory smakowe całej potrawy. Watro również dodać kilka suszonych grzybów.

Sam wywar na żurek warto ugotować z dodatkiem marchwi, cebuli i pietruszki, dzięki czemu będzie bardziej esencjonalny. Są jednak dwa składniki, które psują całą potrawę, a niestety często trafiają do garnka.

żurek.jpg
Fot. Canva
Przekrój na pół i włóż do zmywarki. Tak zaoszczędzisz sporo pieniędzy

Najgorszy produkt, jaki dodajemy do żurku. Psuje smak

Jak już wspomniałam, wywar na żurek przygotowujemy z włoszczyzny i wędzonki. Wiele osób jednak zamiast warzyw wybiera kostki rosołowe. To absolutnie najgorszy dodatek do wielkanocnej zupy.

Dalsza część tekstu pod filmem

Przede wszystkim w kostkach znajdziemy całą tablicę Mendelejewa. To sama sól i chemia. Nie wzmocnimy nim smaku żurku, a go zepsujemy. Tu nie ma miejsca na sztuczne wzmacniacze smaku. Wiele osób do żurku dodaje jeszcze jeden składnik.

kostki rosołowe.jpg
Fot. Canva

Masz ochotę na prawdziwy żurek? Nie dodawaj do niego śmietany

Kolejnym produktem, który psuje tradycyjną, wielkanocną potrawę jest śmietana. Niezależnie od tego, czy dodajemy słodką śmietankę bezpośrednio do garnka, czy odrobinę kwaśnej bezpośrednio na talerz.

Żurek zabielany nie smakuje już tak, jak powinien. Żurek ma być kwaśny, ma być wyczuwalna wędzonka, czosnek, warzywa. Śmietana natomiast skutecznie neutralizuje jego walory. 

Na Wielkanoc gorąco polecamy przepis na wyśmienitą szynkę oraz ciasto Michałek. Słodki, czekoladowo- orzechowy deser dosłownie rozpływa się w ustach. 

żurek.jpg
Fot. Canva