Jak upiec bagietkę czosnkową?
Domowa bagietka czosnkowa jest pyszną przekąską, którą każdy z nas z łatwością może wykonać. Wystarczy kupić składniki dobrej jakości, a całość wyjdzie obłędnie. Przepis jest banalnie prosty i wymaga jedynie chwili czasu, aby się cieszyć gotowym daniem.
Bagietkę czosnkową można oczywiście szybko kupić w sklepie spożywczym, jednak jej smak oraz aromat mogą pozostawiać wiele do życzenia. Dlatego znacznie lepszą opcją jest przygotowanie jej własnoręcznie.
Zapach, jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia bagietki, jest tak niesamowity, że ciężko wytrzymać przed sięgnięciem po kolejną porcję. Każdy będzie zachwycony, gdy zaoferujesz mu taki rarytas.
Przepis na domową bagietkę czosnkową
Składniki:
-
25 g drożdży świeżych
-
szklanka ciepłej wody
-
łyżka cukru
-
łyżeczka soli
-
55 ml oleju
-
3 szklanki mąki
-
50 g masła
-
3 ząbki czosnku
-
świeża natka pietruszki
Zacznij od przygotowania rozczynu. W misce umieść drożdże, wodę, cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej mąkę i wlej do niej gotowy rozczyn.
Do składników dodaj sól i olej. Wyrób ciasto, uformuj je w kształt bagietek, natnij płytko z wierzchu i odstaw na 10 minut, aby wyrosło. Piecz bagietki w temp. 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Po upieczeniu utrzyj masło z ząbkami czosnku oraz siekaną pietruszką. Wetrzyj masło czosnkowo-ziołowe w ciepłe jeszcze pieczywo. Podawaj na ciepło. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak najszybciej wyczyścić praskę do czosnku. Ten tekst opisuje przepis na pyszny chleb zapieczony z serem i czosnkiem - idealny na imprezę.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis