Smakosze.pl Przepisy Jak upiec bagietkę czosnkową?
canva/matka_Wariatka, Getty Images

Jak upiec bagietkę czosnkową?

26 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Domowa bagietka czosnkowa jest pyszną przekąską, którą każdy z nas z łatwością może wykonać. Wystarczy kupić składniki dobrej jakości, a całość wyjdzie obłędnie. Przepis jest banalnie prosty i wymaga jedynie chwili czasu, aby się cieszyć gotowym daniem.

Bagietkę czosnkową można oczywiście szybko kupić w sklepie spożywczym, jednak jej smak oraz aromat mogą pozostawiać wiele do życzenia. Dlatego znacznie lepszą opcją jest przygotowanie jej własnoręcznie.

Zapach, jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia bagietki, jest tak niesamowity, że ciężko wytrzymać przed sięgnięciem po kolejną porcję. Każdy będzie zachwycony, gdy zaoferujesz mu taki rarytas.

Przepis na domową bagietkę czosnkową

Składniki:

  • 25 g drożdży świeżych

  • szklanka ciepłej wody

  • łyżka cukru

  • łyżeczka soli

  • 55 ml oleju

  • 3 szklanki mąki

  • 50 g masła

  • 3 ząbki czosnku

  • świeża natka pietruszki

Zacznij od przygotowania rozczynu. W misce umieść drożdże, wodę, cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej mąkę i wlej do niej gotowy rozczyn.

Do składników dodaj sól i olej. Wyrób ciasto, uformuj je w kształt bagietek, natnij płytko z wierzchu i odstaw na 10 minut, aby wyrosło. Piecz bagietki w temp. 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Po upieczeniu utrzyj masło z ząbkami czosnku oraz siekaną pietruszką. Wetrzyj masło czosnkowo-ziołowe w ciepłe jeszcze pieczywo. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak najszybciej wyczyścić praskę do czosnku. Ten tekst opisuje przepis na pyszny chleb zapieczony z serem i czosnkiem - idealny na imprezę.

Bagietka czosnkowa

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy