Smakosze.pl Przepisy Jak upiec puszysty i lekki sernik?
Pixabay / licencja: CC 0

Jak upiec puszysty i lekki sernik?

26 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Przygotowanie sernika w zupełności od podstaw w domowych warunkach nie jest trudnym zadaniem - wystarczy mieć odrobinę zapału i wolnego czasu, a wszystko pójdzie po dobrej myśli. Taki deser jest doskonałą alternatywą dla kupnych słodyczy lub ciast z cukierni.

Kupując gotowe łakocie możemy oczywiście sprawdzić etykietę i przeczytać jaki jest skład i zawartość poszczególnych składników, lecz całkowitą pewność można mieć dopiero wtedy, kiedy robi się samodzielnie. W dodatku satysfakcja z udanego zadania jeszcze bardziej wzmacnia smak.

Sernik jak chmurka

Dla kogoś kto nigdy nie zabierał się za robienie ciast, sernik może sprawiać wrażenie zbyt skomplikowanego. Oczywiście nie warto na pierwszy raz próbować piec sernika japońskiego czy nowojorskiego, ponieważ te warianty nie są banalnie proste.

Poniższa receptura, jeśli tylko wykonana zgodnie z zaleceniami, nie może okazać się klęską. Pamiętaj tylko, aby zawczasu zaopatrzyć się w papier do pieczenia - dzięki niemy z łatwością wyciągniesz ciasto z formy i nie będziesz musiał kombinować z nacieraniem blachy masłem.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.

Źródło: Arx0nt, Getty Images Pro

Przepis na sernik lekki jak chmurka

Składniki:

  • 1 kg twarogu

  • 10 żółtek

  • 11 łyżek cukru pudru

  • 6 łyżek mąki

  • pół kostki masła

  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej

  • ekstrakt z wanilii jedna łyżka

  • 0.5 l mleka

  • 10 białek

  • 1 szklanka cukru

  • tabliczka czekolady

  • 50 ml śmietanki 30%

Zacznij od utarcia żółtek z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj do nich po kilka łyżek twarogu, ciągle ucierając. Masło roztop i przestudź, a następnie wlej do żółtek. Dodaj mąki, mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj całą masę.

Białka ubijaj na sztywną pianę. Po kilku minutach dodawaj pojedynczo cukier (1-2 łyżki, a następnie miksuj przez 1 minutę po każdej wsypanej porcji). Gdy piana będzie sztywna, delikatnie połącz ją z masą jajeczną z resztą składników.

Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej do niej całe ciasto. Wstaw formę do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Pozostaw ciasto w piekarniku do czasu wystudzenia. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiefantazje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy