Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?
Wielu z was uwielbia bigos. Choć jego przygotowanie wcale nie należy do trudnych, czasem może się zdarzyć, że dodamy zbyt dużo soli lub za mocno go zakwasimy. Podpowiadamy co zrobić w takiej sytuacji.
Z pewnością nie raz raczyliście się tą tradycyjną potrawą. Warto trochę odświeżyć klasykę i do bigosu dodać dyni. Wypróbujcie ten jesienny przepis i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Jeżeli zaś preferujecie kuchnię bezmięsną, skorzystajcie z receptury na bigos z cukinii .
Oba przepisy pozwolą wam przygotować pyszne dania i jeśli postąpicie zgodnie z instrukcjami, rady jak ratować, źle przyprawiony bigos nie będą potrzebne.
Jak uratować za kwaśny lub za słony bigos?
Gdy bigos jest za słony, możemy postąpić na kilka sposobów. Gdy tylko trochę przesadziliśmy z dodatkiem tej przyprawy, pomocne może być dodanie świeżej kapusty albo porcji sosu pomidorowego. Potrzebujemy wtedy jednak bigos jeszcze trochę pogotować.
Możemy też do garnka z daniem włożyć surowego ziemniaka. „Wciągnie" on nadmiar soli. Ziemniaka przez chwilę gotujemy z bigosem, a następnie go usuwamy. Warzywo nie będzie się już nadawało do spożycia.
Gdy z solą przesadziliśmy bardzo mocno, potrawę możemy zawsze opłukać pod bieżącą wodą. Przy takim oczyszczeniu usuniemy jednak większość smaku. Konieczne będzie zatem ponowne podlanie potrawy bulionem i jej uważne doprawienie.
Zbyt kwaśny bigos również można zbalansować. Wystarczy, że do garnka z potrawą dodamy słodkiej kapusty, lub powideł śliwkowych albo suszonych śliwek . Te ostatnie możemy także wcześniej wymoczyć w słodkim czerwonym winie, aby podbić ich smak.
Potrawę możemy też po prostu posłodzić, dodając cukru, miodu, a nawet syropu klonowego czy z agawy. Nie zaszkodzi też dodanie duszonej cebuli, zwłaszcza tej karmelizowanej. Dzięki tym zabiegom słodki smak zneutralizuje udział kwaśnego, a potrawa stanie się jadalna.
Źródło zdjęcia: canva/Marcin Jucha
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: natemat