Smakosze.pl Porady Jak uratować tatar przed ciemnieniem? Wystarczy pamiętać o 2 ważnych zasadach
canva/wideonet

Jak uratować tatar przed ciemnieniem? Wystarczy pamiętać o 2 ważnych zasadach

18 sierpnia 2022

Tatar jest jednym z przysmaków, po które wielu smakoszy czasem sięga. Aby zachwycał zarówno smakiem, jak i wyglądem mięso musi zachować swój intensywnie czerwony kolor. Dwie proste sztuczki — dodanie soku z cytryny i zabezpieczenie tatara przed dostępem powietrza — sprawią, że danie zachowa swój pierwotny wygląd. Warto spróbować — efekty was zaskoczą.

By przyrządzić dobry tatar, przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w świeże mięso wysokiej jakości. Równie istotny jest jednak sposób łączenia go z innymi produktami. Są zwolennicy podawania dodatków osobno. Inni uważają, że należy je zmieszać z mięsem dużo wcześniej, by smaki się połączyły. Które podejście przynosi lepsze rezultaty?

Jak zrobić tatar, żeby nie ściemniał? Pamiętajcie o dwóch szczegółach

Za nieatrakcyjny kolor tatara odpowiadają procesy utleniania. Mięso w kontakcie z powietrzem zmienia barwę z intensywnie czerwonej na lekko szarą, znacznie mniej już niestety apetyczną.

Aby temu zapobiec, możemy kropić posiekaną wołowinę sokiem z cytryny. Zawarta w owocu witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i spowolni przebieg wspomnianych reakcji. Warto dodatkowo przykryć sporządzony tatar folią spożywczą , która utrudni lub wręcz zablokuje dostęp powietrza do mięsa.

Czego jeszcze wystrzegać się, przyrządzając tatar?

Część smakoszy serwuje danie już po zmieszaniu składników. Takie podejście do przygotowania ma dwie konsekwencje. Z jednej strony smaki są lepiej połączone. Z drugiej niestety jest większa szansa, że mięso będzie ciemnieć. Cebula z czasem bowiem będzie wydzielać sok, który sprzyja utlenianiu.

Najlepiej więc podać dodatki obok mięsnego specjału. Wybór jest duży i można dostosować smak do swoich preferencji. Najczęstszymi — poza tradycyjną cebulką, jajem czy ogórkiem kiszonym — są kapary, marynowane grzybki czy anchois.

Niektórzy wykorzystują też sos sojowy czy Worcestershire. Mniej powszechne jest natomiast zastosowanie oliwy z sardynek czy musztardy — też potrafią wzbogacić w ciekawy sposób to danie. Sprawdźcie nasz podstawowy przepis na popularną mięsną przystawkę i spróbujcie znaleźć swoją ulubioną wersję tatara.

Tatra nie będzie wam już ciemniał
canva/MagMos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, wedlinydomowe

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy