Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny patent na idealny tatar
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.10.2021 02:00

Niezawodny patent na idealny tatar

tatar
canva/Ewa Lemke

Befsztyk tatarski zwany popularnie tatarem jest przystawką serwowaną na różnych uroczystościach. Jednak jest na tyle prosty do przygotowania, że może pojawić się na naszym stole i bez wyjątkowej okazji. Poznaj niezawodny patent na idealny tatar.

Na tatar przeznacza się najświeższe i najlepszej jakości, delikatne mięso wołowe. Jest to zazwyczaj polędwica, którą można też zastąpić ligawą czy wołowym udźcem. Mięso powinno się drobno posiekać, chociaż coraz częściej tatar robi się z mięsa mielonego.

Gdy mięso jest już odpowiednio rozdrobnione, czas na doprawienie go. I tu zazwyczaj w grę wchodzi sól, pieprz i olej, a także dodatki w postaci żółtka, cebuli i konserwowych ogórków. Jednak tak naprawdę, to czym doprawisz tatar, zależy od twoich upodobań smakowych.

Niezawodny patent na idealny tatar

Mięso powinno być na tyle mocno rozdrobnione, by połączyło się w jedną masę. Zadanie to może ułatwić dodatek 1-2 łyżek zimnej wody. Dzięki temu tatar nabierze też odpowiedniej soczystości i kleistości.

Składniki na 2 porcje:

  • 25 dag polędwicy wołowej lub ligawy

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki zimnej wody

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

  • 1-2 łyżeczki sosu worcestershire lub sosu sojowego

  • 1 cebulka cukrowa

  • 2 ogórki konserwowe

  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie tatara

Polędwicę opłucz, osusz, drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj do niej żółtka, wodę, oliwę z oliwek i sos worcestershire. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórki konserwowe obierz jeśli mają grubą skórkę, pokrój je w małą kostkę. Cebulę i ogórki dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób.

Mięso podziel na dwie równe części, z każdej uformuj kształtną porcję (możesz w tym celu np. wyłożyć małą miseczkę folią spożywczą, a potem napełnić ją mięsną masą i wyjąć na talerzyk).

Jeśli chcesz, każdą porcję tatara możesz podać z żółtkiem. Zrób tylko w tatarze wgłębienie, by żółtko nie spłynęło. Tatar podawaj z posiekaną cebulką, ogórkiem konserwowym czy kaparami. Tatar świetnie smakuje podany z grzanką lub świeżą bagietką.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tatar według Magdy Gessler, a także przepis na tatar z łososia.

składniki na tatar
Canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniaagaty