Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-21T220914.802

canva/CCat82

Doskonały przepis na wyborne marynowane grzyby

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sezon na grzybobrania trwa! Nie zwlekaj - korzystaj z darów lasu, a potem zamarynuj je w słoikach na zimę. Nic tak nie cieszy w chłodne dni, jak wspomnienia ciepłego lata i cudownych leśnych spacerów. Podajemy najlepszy przepis na pyszne marynowane leśne grzyby!

Marynowane grzyby są jednym z klasyków, które warto mieć w swojej spiżarni. Nie wszyscy wiedzą jednak jak je zrobić. Podajemy prosty przepis na ten wielki przysmak! Można je później wykorzystać m.in. do sosu tatarskiego (przepis znajdziecie tutaj.)

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na marynowane grzyby

Składniki:

  • 2 kg grzybów

  • 1 cebula

Zalewa:

  • 4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 1 łyżka gorczycy

  • 1 łyżka ziaren pieprzu

Projekt bez tytułu - 2021-08-21T215907.128

Jak gotować kalafiora, aby w kuchni nie unosił się nieprzyjemny zapach?

CZYTAJ DALEJ

Dokładnie oczyść i opłukaj grzyby. Większe pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki.

Przygotuj zalewę octową. Zagotuj w garnku składniki: wodę, ocet, cukier, sól oraz ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę oraz pieprz.

Zagotuj duży garnek z wodą, włóż do niego grzyby oraz cebulę, całość gotuj przez około 5 minut. Odcedź i włóż do suchych słoiczków, wypełniając je do 3/4 objętość. Zalej grzyby wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręć je pokrywkami, odwróć do góry dnem i zostaw do ostudzenia, a następnie przenieś do piwnicy lub spiżarni. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie więcej cudownych przepisów m.in. na wyjątkowe przetwory m.in. marynowane kurki oraz marynowanego bakłażana.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >