Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały przepis na wyborne marynowane grzyby
Monika Dec
Monika Dec 21.08.2021 02:00

Doskonały przepis na wyborne marynowane grzyby

Projekt bez tytułu - 2021-08-21T220914.802
canva/CCat82

Sezon na grzybobrania trwa! Nie zwlekaj - korzystaj z darów lasu, a potem zamarynuj je w słoikach na zimę. Nic tak nie cieszy w chłodne dni, jak wspomnienia ciepłego lata i cudownych leśnych spacerów. Podajemy najlepszy przepis na pyszne marynowane leśne grzyby!

Marynowane grzyby są jednym z klasyków, które warto mieć w swojej spiżarni. Nie wszyscy wiedzą jednak jak je zrobić. Podajemy prosty przepis na ten wielki przysmak! Można je później wykorzystać m.in. do sosu tatarskiego (przepis znajdziecie tutaj.)

Prosty przepis na marynowane grzyby

Marynowane grzyby są nie lada rarytasem. Sezon na leśne smakołyki trwa w najlepsze. W związku z tym warto wiedzieć, jak przygotować je prawidłowo. Co nam będzie potrzebne?

Składniki:

  • 2 kg grzybów

  • 1 cebula

Zalewa:

  • 4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 1 łyżka gorczycy

  • 1 łyżka ziaren pieprzu

Jak marynować grzyby? Wyjaśniamy krok po kroku

Dokładnie oczyść i opłucz grzyby. Większe pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki.

Przygotuj zalewę octową. Zagotuj w garnku składniki: wodę, ocet, cukier, sól oraz ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę oraz pieprz.

Zagotuj duży garnek z wodą, włóż do niego grzyby oraz cebulę, całość gotuj przez około 5 minut. Odcedź i włóż do suchych słoiczków, wypełniając je do 3/4 objętość. Zalej grzyby wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręć je pokrywkami, odwróć do góry dnem i zostaw do ostudzenia, a następnie przenieś do piwnicy lub spiżarni. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie więcej cudownych przepisów m.in. na wyjątkowe przetwory m.in. marynowane kurki oraz marynowanego bakłażana.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Tagi: Grzyby