Jak usmażyć bardzo cienkie naleśniki?
Naleśniki są kulinarną klasyką, której bardzo ciężko się oprzeć. Wielu smakoszy gustuje w cienkich plackach. Ich przygotowanie wcale nie musi być trudne. Wystarczy wykorzystać sprawdzoną recepturę. Kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji.
Cienkie naleśniki są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich specjałów. Wyśmienite placki możemy wzbogacić o rozmaite dodatki. Dobrze sprawdzają się zarówno słodkie, jak i słone składniki. Jednak podstawą jest idealne ciasto.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Perfekcyjne naleśniki są w zasięgu ręki
Nie da się ukryć, że naleśniki zalicza się do dań, które są uwielbiane przez smakoszy na całym świecie. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na puszyste ciasto. Tym razem sięgniemy po recepturę, dzięki której naleśniki wyjdą bardzo cienkie i delikatne.
Przepis na cienkie naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jeśli chcemy, aby nasze naleśniki wyszły perfekcyjnie, musimy trzymać się określonych proporcji składników. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
250 g mąki
2 jajka
120 ml mleka
120 ml wody
15 g ciepłego masła
odrobina soli
Niezawodny przepis na cienkie naleśniki
Na początku mąkę przesiewamy przez sitko. Najlepiej sprawdza się mąka typu 650. Wzbogacamy je o jajka, mleko, wodę, masło oraz sól. Wszystko mieszamy przy użyciu miksera lub trzepaczki. Ciasto powinno spływać cienkim strumieniem z łyżki.
Patelnię równomiernie smarujemy olejem. W tym celu możemy wykorzystać ręcznik papierowy. Patelnia do smażenia naleśników powinna mieć grube dno. Tłuszcz podgrzewamy i wylewany na niego ciasto. Przeważnie na każdego naleśnika wystarcza 2/3 chochli.
Naleśniki smażymy przez kilka minut z każdej strony. Powinny przybrać lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki możemy zaserwować z owocami lub bardziej wytrawnym nadzieniem. Wszystko zależy od naszych preferencji. Godny uwagi jest przepis na placki z farszem ziemniaczanym.
Canva / pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: I love bake; Naczynia Olkusz