Jak przygotować kwiaty cukinii w cieście?
Kwiaty cukinii nie są w Polsce zbyt popularnym produktem, jeśli jednak hodujesz te warzywa we własnym ogrodzie, nie wyrzucaj żółtych części. Możesz usmażyć je na głębokim tłuszczu w cieście z farszem z sera. Taka potrawa stanowi doskonały dodatek do głównego dania lub można jeść ją jako samodzielny posiłek.
Kwiaty cukinii mają piękny żółty kolor i są na tyle delikatne, że z powodzeniem można jeść je na surowo. Wspaniale komponują się w sałatkach oraz jako ozdoba, by jedzenie na talerzu nabrało intensywnych barw.
Czyszczenie kwiatów przed przygotowaniem jest banalnie proste. Łodyżki należy odciąć przy pomocy zwykłych nożyczek, a następnie opłukać je z ziemi i kurzu - podczas mycia należy zachować uwagę, aby dokładnie je oczyścić.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.
Przepis na smażone w cieście piwnym kwiaty cukinii
Składniki:
2 jajka
16 łyżek mąki pszennej
sól
szczypta proszku do pieczenia
szklanka jasnego pszenicznego piwa lub gazowanej wody
0.5 kg sera ricotta lub feta
świeże zioła
kwiaty cukinii
Zacznij od przygotowania ciasta piwnego. Do miski wbij jajka i rozbełtaj je. Dopraw je solą, wsyp przesianą mokę, proszek do pieczenia oraz wlej piwo. Wymieszaj całość za pomocą trzepaczki, aż uzyskasz gładką konsystencję. Odstaw je na 20 minut.
Ser przełóż do miski i rozgnieć go widelcem. Drobno posiekaj wybrane zioła (bazylia, koperek lub szczypiorek) i wrzuć je do sera. Wymieszaj farsz. Do czystych kwiatów włóż odrobinę nadzienia i zawiń je, aby nie wypadło podczas smażenia.
Kwiaty z nadzieniem zanurz w cieście i wykładaj je na rozgrzany olej. Smaż przez około 1-2 minuty, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjmij usmażone kwiaty na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Źródło: canva.com/Mykola Lunov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: chilliczosnekioliwa.pl