Smakosze.pl
Smażone kwiaty cukinii w cieście

canva.com/Timolina

Jak przygotować kwiaty cukinii w cieście?

19 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kwiaty cukinii nie są w Polsce zbyt popularnym produktem, jeśli jednak hodujesz te warzywa we własnym ogrodzie, nie wyrzucaj żółtych części. Możesz usmażyć je na głębokim tłuszczu w cieście z farszem z sera. Taka potrawa stanowi doskonały dodatek do głównego dania lub można jeść ją jako samodzielny posiłek.

Kwiaty cukinii mają piękny żółty kolor i są na tyle delikatne, że z powodzeniem można jeść je na surowo. Wspaniale komponują się w sałatkach oraz jako ozdoba, by jedzenie na talerzu nabrało intensywnych barw.

Czyszczenie kwiatów przed przygotowaniem jest banalnie proste. Łodyżki należy odciąć przy pomocy zwykłych nożyczek, a następnie opłukać je z ziemi i kurzu - podczas mycia należy zachować uwagę, aby dokładnie je oczyścić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.

Przepis na smażone w cieście piwnym kwiaty cukinii

Składniki:

  • 2 jajka

  • 16 łyżek mąki pszennej

  • sól

  • szczypta proszku do pieczenia

  • szklanka jasnego pszenicznego piwa lub gazowanej wody

  • 0.5 kg sera ricotta lub feta

  • świeże zioła

  • kwiaty cukinii

Zacznij od przygotowania ciasta piwnego. Do miski wbij jajka i rozbełtaj je. Dopraw je solą, wsyp przesianą mokę, proszek do pieczenia oraz wlej piwo. Wymieszaj całość za pomocą trzepaczki, aż uzyskasz gładką konsystencję. Odstaw je na 20 minut.

Maliny z pleśnią

Czy można jeść maliny z koszyczka, w którym pojawiła się pleśń?

CZYTAJ DALEJ

Ser przełóż do miski i rozgnieć go widelcem. Drobno posiekaj wybrane zioła (bazylia, koperek lub szczypiorek) i wrzuć je do sera. Wymieszaj farsz. Do czystych kwiatów włóż odrobinę nadzienia i zawiń je, aby nie wypadło podczas smażenia.

Kwiaty z nadzieniem zanurz w cieście i wykładaj je na rozgrzany olej. Smaż przez około 1-2 minuty, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjmij usmażone kwiaty na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Smażone w cieście piwnym kwiaty cukinii

Źródło: canva.com/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: chilliczosnekioliwa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >