Smakosze.pl Przepisy Jak usmażyć placki ziemniaczane na patelni bez dodatku tłuszczu? Mamy genialny sposób
canva/PeteerS

Jak usmażyć placki ziemniaczane na patelni bez dodatku tłuszczu? Mamy genialny sposób

14 marca 2022

Placki ziemniaczane są wyjątkowo smacznym daniem kuchni polskiej, z którego wielu z nas rezygnuje ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Tymczasem smakołyk ten bardzo prosto można przyrządzić bez smażenia w głębokim oleju. Sprawdźcie koniecznie.

Placki ziemniaczane kojarzą nam się z potrawą smażoną w głębokim tłuszczu. Nie musi tak jednak być. Jeżeli tylko dysponujemy odpowiednią patelnią, smażenie bez dodatku oleju czy oliwy będzie możliwe.

Pominięcie tłuszczu wcale nie będzie wiązało się z przyrządzeniem niesmacznych placków. Często jest tak, że to właśnie nadmierna jego ilość sprawia, że rarytas jest ciężkostrawny , a jego jedzenie do najprzyjemniejszych nie należy. Smażenie na suchej patelni rozwiązuje ten problem.

Przepis na lekkie placki ziemniaczane bez tłuszczu

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy , czosnek przeciskamy przez praskę. Oba warzywa dodajemy do ziemniaków, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.

Na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wykładamy masę, formując okrągłe placki. Smażymy je na niewielkim ogniu, aż obu stron będą rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Po więcej pomysłów na przyrządzenie ziemniaków zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam niezawodną recepturę na sycącą zapiekankę pasterską oraz ziemniaki zapiekane z warzywami i szynką .

Pyszne placki ziemniaczane z jogurtem
Pyszne placki ziemniaczane z jogurtem

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy, dietetyczne-przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy