Jak usmażyć placki ziemniaczane na patelni bez dodatku tłuszczu? Mamy genialny sposób
Placki ziemniaczane są wyjątkowo smacznym daniem kuchni polskiej, z którego wielu z nas rezygnuje ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Tymczasem smakołyk ten bardzo prosto można przyrządzić bez smażenia w głębokim oleju. Sprawdźcie koniecznie.
Placki ziemniaczane kojarzą nam się z potrawą smażoną w głębokim tłuszczu. Nie musi tak jednak być. Jeżeli tylko dysponujemy odpowiednią patelnią, smażenie bez dodatku oleju czy oliwy będzie możliwe.
Pominięcie tłuszczu wcale nie będzie wiązało się z przyrządzeniem niesmacznych placków. Często jest tak, że to właśnie nadmierna jego ilość sprawia, że rarytas jest ciężkostrawny , a jego jedzenie do najprzyjemniejszych nie należy. Smażenie na suchej patelni rozwiązuje ten problem.
Przepis na lekkie placki ziemniaczane bez tłuszczu
Składniki:
-
1 kg mączystych ziemniaków
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki mąki pszennej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy , czosnek przeciskamy przez praskę. Oba warzywa dodajemy do ziemniaków, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wykładamy masę, formując okrągłe placki. Smażymy je na niewielkim ogniu, aż obu stron będą rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Po więcej pomysłów na przyrządzenie ziemniaków zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam niezawodną recepturę na sycącą zapiekankę pasterską oraz ziemniaki zapiekane z warzywami i szynką .
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
-
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: gotujmy, dietetyczne-przepisy