Obłędnie pyszne faszerowane pieczone ziemniaki
Ziemniaki zapiekane z farszem są wyjątkowo pysznym i prostym w przygotowaniu daniem. Będą idealne na obiad. Nie ma bowiem nic bardziej sycącego niż gorąca bulwa wypełniona warzywami i ciągnącym się serem. Spróbujcie ich koniecznie.
Nadziewane ziemniaki sprawdza się doskonale, gdy w lodówce zalega kilka różnych składników w niewielkich ilościach. Do zrobienia farszu bowiem możemy wykorzystać zarówno skrawki wędlin, końcówkę sera czy kawałek papryki, jak i zalegające w lodówce pieczone warzywa. Niezależnie od tego, co wybierzecie, będzie smacznie.
Przepis na wyborne ziemniaki pieczone z farszem
Składniki:
5 dużych ziemniaków
pół pomidora
1 średni ogórek kiszony
50 g sera żółtego
50 g szynki
1 łyżka oleju rzepakowego
posiekany szczypiorek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy je w mundurkach na półtwardo. Następnie studzimy je. Warzywa, szynkę i ser kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski.
Chłodne ziemniaki przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy, a miąższ łączymy ze składnikami farszu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza.
Każdą połówkę ziemniaka nadziewamy farszem. Ziemniaki „składamy”, łącząc połówki wykałaczkami. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy na niej ziemniaki i smarujemy je po wierzchu olejem.
Zapiekamy przez 15 do 20 minut. Upieczone ziemniaki przekładamy na talerze i usuwamy z nich wykałaczki. Posypujemy szczypiorkiem, jeśli go używamy. Smacznego.
Wskazówka: w wersji wegetariańskiej pomińcie szynkę albo zamieńcie ją roślinne kiełbaski czy podsmażone marynowane tofu. Będzie równie pysznie.
Jeśli szukacie przepisu na klasyczne pieczone łódeczki, wypróbujcie ten patent na ziemniaczki zapiekane w sosie musztardowym. Być może skusi was też receptura na ziemniaki w ostro-słodkiej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/Birol Bali
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnianawypasie