Jak usmażyć puszystą jajecznicę?
Jajecznica jest daniem idealnym na śniadanie. Pożywna i prosta do przygotowania smakuje dzieciom i dorosłym. Każdy robi ją nieco inaczej, pod swoje upodobania. Dziś podpowiemy wam, jak usmażyć puszystą jajecznicę.
Niektórzy lubią jajecznicę tylko lekko zamieszaną i delikatnie ściętą. Wiele osób preferuje jednak dobrze wymieszane jajka, które po usmażeniu są ścięte i puszyste. I właśnie dla nich mamy super rozwiązanie.
Jajek nie wybijajcie od razu na patelnię tylko do shakera. Gdy wstrząśniecie nim energicznie kilka razy, jajka doskonale się ubiją. Dzięki temu jajecznica będzie idealnie napowietrzona, lekka i puszysta. Oczywiście, zamiast shakera możecie też użyć zwykłego słoika.
Jak usmażyć puszystą jajecznicę?
Składniki:
-
4 jajka
-
2 łyżki mleka
-
sól, pieprz
-
masło do smażenia
Jajka wybij do shakera. Dodaj mleko, trochę soli i pieprzu. Całość energicznie wstrząsaj przez minutę, tak by ubić jajka.
Na patelni rozpuść masło, wylej ubite jajka, smaż na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając jajecznicę widelcem.
Jak smażyć jajecznicę?
Jajecznicy nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu. Wtedy bowiem szybko się ścina, robi się sztywna i niezbyt smaczna.
Do smażenia najlepiej użyć masła. Doskonale komponuje się bowiem ze smakiem jajek. Masłu, podobnie jak jajkom nie służy wysoka temperatura smażenia.
Po więcej inspiracji na pyszne dania z jaj zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis Roberta Makłowicza na jajka sadzone po hiszpańsku , a także na jajecznicę z dodatkiem majonezu .
Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps