Smakosze.pl Przepisy Jak usmażyć puszystą jajecznicę?
canva/natabene

Jak usmażyć puszystą jajecznicę?

21 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajecznica jest daniem idealnym na śniadanie. Pożywna i prosta do przygotowania smakuje dzieciom i dorosłym. Każdy robi ją nieco inaczej, pod swoje upodobania. Dziś podpowiemy wam, jak usmażyć puszystą jajecznicę.

Niektórzy lubią jajecznicę tylko lekko zamieszaną i delikatnie ściętą. Wiele osób preferuje jednak dobrze wymieszane jajka, które po usmażeniu są ścięte i puszyste. I właśnie dla nich mamy super rozwiązanie.

Jajek nie wybijajcie od razu na patelnię tylko do shakera. Gdy wstrząśniecie nim energicznie kilka razy, jajka doskonale się ubiją. Dzięki temu jajecznica będzie idealnie napowietrzona, lekka i puszysta. Oczywiście, zamiast shakera możecie też użyć zwykłego słoika.

Jak usmażyć puszystą jajecznicę?

Składniki:

  • 4 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

  • masło do smażenia

Jajka wybij do shakera. Dodaj mleko, trochę soli i pieprzu. Całość energicznie wstrząsaj przez minutę, tak by ubić jajka.

Na patelni rozpuść masło, wylej ubite jajka, smaż na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając jajecznicę widelcem.

Jak smażyć jajecznicę?

Jajecznicy nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu. Wtedy bowiem szybko się ścina, robi się sztywna i niezbyt smaczna.

Do smażenia najlepiej użyć masła. Doskonale komponuje się bowiem ze smakiem jajek. Masłu, podobnie jak jajkom nie służy wysoka temperatura smażenia.

Po więcej inspiracji na pyszne dania z jaj zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis Roberta Makłowicza na jajka sadzone po hiszpańsku , a także na jajecznicę z dodatkiem majonezu .

shaker
shaker

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy