Jajka sadzone w stylu hiszpańskim od Roberta Makłowicza
Jajka zajmują ważne miejsce w wielu kuchniach świata. Nic dziwnego, są pożywne i raz, dwa można z nich przygotować smaczną potrawę. Dziś przepis na jajka sadzone w stylu hiszpańskim zdradzi wam Robert Makłowicz.
Jajka bardzo często spożywamy na śniadanie. Zazwyczaj gotujemy je na miękko lub twardo, robimy z nich jajecznicę lub sadzone. Te ostatnie są bardzo łatwe do przygotowania, ale też nieskomplikowane smakowo. Dlatego warto skorzystać z podpowiedzi Roberta Makłowicza i zamiast klasycznych jajek sadzonych przygotować sadzone na warzywach i kiełbasie.
Jajka sadzone w stylu hiszpańskim od Roberta Makłowicza
Składniki:
4 jajka
1 cebula
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 papryka
5 dag hiszpańskiej kiełbasy chorizo lub ostrego salami
1 duży pomidor
sól, pieprz
Przygotowanie jajek sadzonych na warzywach
Cebulę obierz, grubo poszatkuj lub pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp cebulę, przesmaż ją, a potem zeszklij na niedużym ogniu.
Paprykę umyj, pokrój w paski, dodaj do cebuli. Wymieszaj, podduś kilka minut. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę, całość przesmaż, mieszając.
Pomidor umyj, natnij jego skórkę, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Pomidor pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię, przesmaż, a potem duś całość, aż odparuje cały płyn.
Na patelnię z warzywami i kiełbasą wybij jajka. Smaż na niedużym ogniu, aż zetną się białka. Całość oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z pieczywem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy Roberta Makłowicza. Zobacz, jak przyrządza leczo, a także poznaj sposób Roberta Makłowicza na puszyste placki ziemniaczane.
Źródło zdjęcia: canva/AnastasiaNurullina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: maklowicz