Smakosze.pl Porady Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem
canva/Langan

Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem

9 kwietnia 2022

Soczysta ryba smażona nie musi wcale być rzadkością. Wystarczy odpowiednio dobrać czas obróbki na patelni i na początku podgrzewać mięso na dość mocnym ogniu, by po przyrządzeniu wprost rozpływało się w ustach. Skorzystajcie z naszych rad, a już zawsze się uda.

Ryby są źródłem wielu cennych składników i warto po nie sięgać, nawet jeśli zamierzamy je usmażyć. Odpowiednia obróbka na patelni sprawi, że zachowają swoje walory prozdrowotne i będę niezwykle smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by uzyskać najlepsze efekty.

Jak usmażyć soczystą rybę?

Przede wszystkim proces powinien być prowadzony w wysokiej temperaturze. Dzięki temu powierzchnia mięsa dość szybko stwardnieje i pełne aromatu soki pozostaną w środku. Pamiętajmy więc, by nie tylko dobrze rozgrzać patelnię, ale też w pierwszych minutach smażenia ustawić wysoką moc kuchenki.

Dopiero gdy ryba delikatnie się zrumieni, zmniejszamy grzanie i kontynuujemy smażenie do czasu, aż zmięknie. Smażenie nie powinno trwać łącznie dłużej niż kilka minut. W przeciwnym wypadku narażamy mięso na zbytnią utratę wilgoci. Zwłaszcza gdy smażymy chudy produkt.

Co jeszcze wpłynie smak ryby?

Jest jeszcze jeden błąd, który może sprawić, że mimo zastosowania wszystkich powyższych rad, ryba ma szansę wyjść sucha. Zbyt wczesne solenie mięsa sprawi, że woda naturalnie zawarta produkcie uwolni się.

Podczas smażenia więc usuniemy tę, która pozostanie, a filet będzie kruchy i niesmaczny. Aby tego uniknąć, sól należy dodać bezpośrednio przed smażeniem. Marynowanie nadal będzie dobrym pomysłem, lecz tylko wtedy, gdy wykorzystamy do niego produkty bez dodatku tej przyprawy.

Chudą rybę można też uchronić przed nadmiernym wysuszeniem poprzez przygotowanie jej w panierce. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić ją tak, by nie odpadła od filetów . Ten natomiast zawiera propozycje pysznych surówek pasujących do delikatnego mięsa ryb.

Chuda rybę warto usmażyć w panierce
Chuda rybę warto usmażyć w panierce

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy