Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie chrupiąca, gruba panierka do ryby, która nigdy nie odpada
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.11.2021 01:00

Obłędnie chrupiąca, gruba panierka do ryby, która nigdy nie odpada

Projekt bez tytułu - 2021-11-15T120006.527
canva/Eugene Yemelyanov

Ryby są pyszne i zdrowe, warto więc o nich pamiętać, planując obiad. Do jednych z najsmaczniejszych należą z pewnością ryby smażone w panierce. Zobacz jak przygotować obłędnie chrupiącą, grubą panierkę do ryby. Dodaje jej niepowtarzalnego smaku i nigdy nie odpada.

Dla wielu osób najsmaczniejszą rybą obiadową jest ta smażona w panierce. Sztuką jest jednak takie przygotowanie ryby i panierki, by po usmażeniu tworzyły pyszną całość. Postaramy się pomóc ci w tym wyzwaniu.

Niezależnie czy smażysz rybę w całości, w dzwonkach czy w postaci filetów przed smażeniem obficie skrop ją sokiem z cytryny. Dzięki temu nabierze wyraźniejszego smaku, ale też panierka będzie do niej lepiej przylegać. Wcale nie będziesz potrzebować już jajka.  

Obłędnie chrupiąca, gruba panierka do ryby, która nigdy nie odpada

Składniki:

  • 60 dag rybnych filetów

  • 1 cytryna

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie ryby w grubej panierce

Filety rybne opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem, skrop obficie sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.

Na talerzu wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę. Dodaj też do nich trochę soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Wsyp do niego szczyptę soli, aby ryba nie przywierała do dna. Wilgotną od soku z cytryny rybę panieruj w przygotowanej mieszance i smaż z obu stron na rumiano.

Wskazówka:

Jeśli chcesz, aby panierka była jeszcze grubsza po obtoczeniu ryby w przygotowanej mieszance, obtocz ją w jajku rozmieszanym z odrobiną mleka i ponownie w panierce. Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne ryby. Zobacz, jak przygotować kotlety rybne z warzywami, a także jak zrobić rybę w puszystej panierce.

ryba w panierce
ryba w panierce

Źródło zdjęcia: canva/Electrography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram