Jak usunąć goryczkę z cebuli? Garść niezawodnych sposobów
Lubisz cebulę, ale jest dla Ciebie za ostra? Powiemy Ci, jak usunąć goryczkę z cebuli. Mamy na to garść niezawodnych sposobów. Jeden z nich polega na zalaniu posiekanego warzywa wodą z octem i odstawieniu na godzinę. Po tym czasie cebula zyska wspaniały smak. Poznaj też inne skuteczne metody.
Cebula jest zdrowa i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Jednak dla niektórych jest zbyt gorzka i za ostra. Czują po jej zjedzeniu dyskomfort na żołądku, a na języku pieczenie. Na szczęście są sposoby na to, by złagodzić smak cebuli i usunąć z niej niepożądaną goryczkę.
Jak usunąć goryczkę z cebuli?
Jednym ze skutecznych sposobów pozbycia się z cebuli goryczki, jest potraktowanie jej gorącą wodą z octem. Wcześniej cebulę trzeba pokroić w kostkę lub w krążki. Szklankę wody należy zagotować z 3 łyżeczkami cukru i 1/2 łyżeczki soli. Potem dodać do niej 70 ml octu. Marynatą należy zalać cebulę i odstawić całość na godzinę. Po tym czasie cebula straci intensywny smak.
Pokrojoną cebulę można też umieścić na sicie lub durszlaku i przelać gorącą wodą. Potem trzeba ją przelać zimną wodą, a na końcu zalać octem i pozostawić na 15 minut. Na koniec należy dokładnie osączyć cebulę z płynu.
Innym dobrym sposobem na pozbycie się goryczki z cebuli jest zalanie jej zimną wodą z dodatkiem łyżki cukru. Po odstawieniu na godzinę, całość trzeba przelać na sito i osączyć. Na podobnej zasadzie zadziała syrop z ananasa.
Dlaczego cebula jest ostra i gorzka?
Cebula zawiera w swym składzie dużo siarki, a także innych soli mineralnych i to właśnie im zawdzięcza swoją ostrość. Na ostrość cebuli wpływa też rodzaj gleby, na której rośnie, a także podlewanie. Warto też wiedzieć o tym, że latem cebula ma łagodniejszy smak, niż odmiany zbierane jesienią.
Jednak tak naprawdę ostrość cebuli jest powiązana z jej leczniczym działaniem. To właśnie składniki, które nadają jej goryczki i ostrości mają działanie antywirusowe i antybakteryjne. Im więc cebula jest ostrzejsza, tym ma silniejsze właściwości lecznicze.
Z naszej strony dowiesz się też, jak szybko obrać cebulę, a także, co zrobić, by nie płakać w czasie obierania cebuli.
Źródło zdjęcia: canva/littlefoxybrown
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: akademiasmaku, farm-pl.desigusxpro