Smakosze.pl Porady Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Canva/atlasstudio

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze

10 grudnia 2023

Śledzie już niebawem trafią na wigilijne stoły w wielu domach smakoszy. Solenie śledzi ma zachować ich świeżość, a w jaki sposób możemy pozbyć się nadmiaru soli? Polecany przez nas patent stosują najlepsi kucharze.

Śledzie słone, że aż strach

Śledzie to ryby, które chętnie wybieramy na Boże Narodzenie. Są smaczne i powszechnie lubiane. Podajemy je z cebulą w oleju, dodajemy je do sałatek, czy robimy w sosie musztardowym lub tatarskim. Sposób na śledzie jest naprawdę wiele i każdy może znaleźć najlepszą dla siebie opcję.

Jednak zanim śledzie trafią do dalszej obróbki, musimy pozbyć się z nich nadmiaru soli. A tej jest  nich sporo . Wszystko po to, by były świeże i smaczne . Gdy pozbędziemy się soli ze śledzi, to staną się one doskonałą przekąską lub dodatkiem do innych znakomitych dań.

śledzie
Canva/Vladimir Mironov
Tegoroczny barszcz czerwony drogi jak nigdy? W końcu mamy dobre wieści

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi?

Sposobem na usunięcie nadmiaru soli ze śledzi jest moczenie ich w mleku. To patent, po który sięgają szefowie kuchni. Przed zamoczeniem śledzi w mleku trzeba ryby opłukać w wodzie. Następnie śledzie wkładamy do miski z zimnym mlekiem.

Moczymy je i kilkakrotnie mieszamy. Naczynie ze śledziami powinniśmy też wstawić do lodówki. Moczenie w mleku jest o tyle lepsze od moczenia w wodzie, że skraca znacznie czas moczenia ryb. Mleko nadaje śledziom delikatnego i mlecznego smaku.

Jakie mleko do moczenia śledzi?

Śledzie możemy moczyć w zwykłym mleku, ale też zsiadłym. To sprawia, że ryby zyskują nieco kwaskowaty smak. Jak długo moczyć śledzie? Nie ma tu konkretnej wskazówki . Im dłużej moczymy ryby, tym są one bardziej delikatne. Jednak wszystko zależy od tego, jak bardzo słone są płaty śledzi.

Należy, więc próbować i sprawdzać, czy są już dostatecznie wymoczone. Powinny mieć mimo wszystko wyczuwalny smak soli, ale bez goryczki. Wówczas najlepiej nadają się do dalszej obróbki. Krócej będą się moczyły płaty śledziowe matias, a dłużej płaty z całych śledzi. Proces moczenia może potrwać od 2 do nawet kilkunastu godzi n. Redakcja Smakoszy przeprowadziła wielki test i wybrała najlepsze śledzie, które są dostępne na polskim rynku. Radziliśmy też, jak przyrządzić śledzie, które pachną jak cytrusowa herbata.

śledzie
Canva/atlasstudio

Źródło: jawagabunda.pl, winiary.pl

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy