Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.12.2023 10:33

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa

zupa rybna
Canva/olejx, IG/@katarzyna bosacka

Już niedługo zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie pysznych potraw, ale co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Katarzyna Bosacka z ryby po grecku przyrządza wykwintną zupę z nutką egzotyki. Uzupełnia ją pewnym smacznym dodatkiem. 

Katarzyna Bosacka nie marnuje jedzenia

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Spotkania z bliskimi i wyśmienite jedzenie, które podbija podniebienia smakoszy. 12 wigilijnych potraw to naprawdę dużo. Wiele z tych smakołyków zostaje nam po świętach. Co robić z nadmiarem jedzenia? 

Na pewno nie wyrzucać do kosza na śmieci. Katarzyna Bosacka ma sposób jak wykorzystać potrawy z wigilijnego stołu. Rybę po grecku sprytnie zamienia w wykwintną zupę rybną. Dodaje do niej mleczko kokosowe, które nadaje wyjątkowego smaku przygotowanej zupie. 

ryba po grecku
Canva/Ira1609
Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny

Jak zrobić zupę rybną z przepisu Katarzyny Bosackiej?

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego
  • ryba po grecku
  • kawałek imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrej pasty curry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

Przygotowanie zupy rybnej z ryby po grecku, która nam została, zaczynamy od oddzielenia mięsa od warzyw. Warzywa wkładamy do garnka, mleko kokosowe mieszamy i dolewamy do warzyw. Odrobinę zostawiamy do dekoracji zupy. 

Następnie dodajemy pastę curry, koncentrat pomidorowy, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie podgrzewamy przez 5 minut, gdy ostygnie, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sola, cukrem i sokiem z cytryny. Rybę, którą wcześniej oddzieliliśmy od warzyw, podgrzewamy w piekarniku.

Zupa rybna z mleczkiem kokosowym czaruje smakiem

Zupę rybną podajemy z podgrzaną rybą z piekarnika. Dekorujemy odrobiną mleczka kokosowego. Taka zupa przyrządzona z ryby po grecku będzie doskonałą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Danie możemy podać z pieczywem.

Dzięki przepisowi od Katarzyny Bosackiej nie zmarnujemy jedzenia. Ryba po grecku zamieni się szybko w wyśmienitą zupę rybną z orientalną nutą. Przyrządzenie tej potrawy nie zajmie nam wiele czasu, za to dostarczy wielu wrażeń smakowych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zupę powidłową. Podawaliśmy też przepis na zupę, która doskonale rozgrzewa w chłodne dni. 

zupa rybna
Canva/Milla1974

Źródło: ohme.pl

Tagi: Ryba Zupa Przepis