Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Już niedługo zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie pysznych potraw, ale co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Katarzyna Bosacka z ryby po grecku przyrządza wykwintną zupę z nutką egzotyki. Uzupełnia ją pewnym smacznym dodatkiem.
Katarzyna Bosacka nie marnuje jedzenia
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Spotkania z bliskimi i wyśmienite jedzenie, które podbija podniebienia smakoszy. 12 wigilijnych potraw to naprawdę dużo. Wiele z tych smakołyków zostaje nam po świętach. Co robić z nadmiarem jedzenia?
Na pewno nie wyrzucać do kosza na śmieci. Katarzyna Bosacka ma sposób jak wykorzystać potrawy z wigilijnego stołu. Rybę po grecku sprytnie zamienia w wykwintną zupę rybną. Dodaje do niej mleczko kokosowe, które nadaje wyjątkowego smaku przygotowanej zupie.
Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatycznyJak zrobić zupę rybną z przepisu Katarzyny Bosackiej?
Składniki:
- puszka mleka kokosowego
- ryba po grecku
- kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- 1 łyżka ostrej pasty curry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- cukier
- sok z cytryny
Przygotowanie zupy rybnej z ryby po grecku, która nam została, zaczynamy od oddzielenia mięsa od warzyw. Warzywa wkładamy do garnka, mleko kokosowe mieszamy i dolewamy do warzyw. Odrobinę zostawiamy do dekoracji zupy.
Następnie dodajemy pastę curry, koncentrat pomidorowy, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie podgrzewamy przez 5 minut, gdy ostygnie, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sola, cukrem i sokiem z cytryny. Rybę, którą wcześniej oddzieliliśmy od warzyw, podgrzewamy w piekarniku.
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym czaruje smakiem
Zupę rybną podajemy z podgrzaną rybą z piekarnika. Dekorujemy odrobiną mleczka kokosowego. Taka zupa przyrządzona z ryby po grecku będzie doskonałą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Danie możemy podać z pieczywem.
Dzięki przepisowi od Katarzyny Bosackiej nie zmarnujemy jedzenia. Ryba po grecku zamieni się szybko w wyśmienitą zupę rybną z orientalną nutą. Przyrządzenie tej potrawy nie zajmie nam wiele czasu, za to dostarczy wielu wrażeń smakowych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zupę powidłową. Podawaliśmy też przepis na zupę, która doskonale rozgrzewa w chłodne dni.
Źródło: ohme.pl