Tegoroczny barszcz czerwony drogi jak nigdy? W końcu mamy dobre wieści
Już niedługo skosztujemy barszczu czerwonego. W Wigilię smakuje najlepiej, ale ile wydamy w tym roku na produkty do jego przygotowania? Ceny buraków, czy czosnku mogą być dla nas pozytywnym zaskoczeniem.
Tradycyjny barszcz czerwony w polskich domach
Tradycyjny barszcz czerwony już 24 grudnia zagości na stołach w wielu polskich domach. To zupa postna, więc nie trafi do niej mięso. Za to barszcz wigilijny zrobimy z zakwasu buraczanego. Do jego przygotowania potrzebujemy buraków, włoszczyzny, przypraw i czosnku.
Ile w tym roku wydany na poszczególne produkty? Czy przedświąteczne zakupy zrujnują naszą kieszeń? Ta wigilijna zupa, która charakteryzuje się wyjątkowym smaki i intensywnym kolorem jadana jest z uszkami, ale też z pierogami. Czy ceny produktów na barszcz wzrosły od zeszłego roku? Czy może zmniejszyły się?
Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatycznyIle wydamy na wigilijny barszcz czerwony?
Podstawą barszczu czerwonego są buraki. W tym roku na Rynku Hurtowym Bronisze ceny za kilogram buraków wynosiły od 85 gr do 1,30 zł. W zeszłym roku było trochę drożej. Za kilogram buraków musieliśmy zapłacić od 90 gr do 1,40 zł. Aktualnie za główkę czosnku zapłacimy od 1 do 2 zł. W zeszłym roku płaciliśmy od 2 do 3 zł.
Natomiast w tym roku na pęczek włoszczyzny wydamy od 5,50 do 6,50 zł. Rok temu było nieco taniej. Włoszczyzna kosztowała 4-5 zł. Podobnie jest z cenami selera, które trochę wzrosły. W tym roku za kilogram tego warzywa płacimy od 2 do 3 zł. Rok temu wydaliśmy na kilogram od 1,50 do 2,20 zł.
Niektóre warzywa tańsze niż w zeszłym roku
W tym roku staniał też chrzan. Za kilogram zapłacimy od 12 do 15 zł. Rok temu płaciliśmy od 16 do 20 zł. Natomiast w tym roku wzrosła cena pietruszki. Za kilogram musimy zapłacić 5, 50- 6 zł. Rok temu pietruszka kosztowała 2,50- 4 zł.
Największym wydatkiem jest zakup suszonych grzybów. Kilogram potrafi kosztować nawet od 300 do 400 zł. Jednak w ogólnym rozrachunku ceny wielu warzyw, z których gotujemy wigilijny barszcz spadły. Oznacza to, że na ugotowanie tej postnej zupy wydamy nieco mniej niż rok temu. Pisaliśmy o przepisie na barszcz od Anny Lewandowskiej. Radziliśmy też, co zrobić, by tej zupie nadać rubinowego koloru.
Źródło: kurierlubelski.pl