Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Tegoroczny barszcz czerwony drogi jak nigdy? W końcu mamy dobre wieści
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.12.2023 11:24

Tegoroczny barszcz czerwony drogi jak nigdy? W końcu mamy dobre wieści

barszcz czerwony
Canva/woyzzeck

Już niedługo skosztujemy barszczu czerwonego. W Wigilię smakuje najlepiej, ale ile wydamy w tym roku na produkty do jego przygotowania? Ceny buraków, czy czosnku mogą być dla nas pozytywnym zaskoczeniem. 

Tradycyjny barszcz czerwony w polskich domach

Tradycyjny barszcz czerwony już 24 grudnia zagości na stołach w wielu polskich domach. To zupa postna, więc nie trafi do niej mięso. Za to barszcz wigilijny zrobimy z zakwasu buraczanego. Do jego przygotowania potrzebujemy buraków, włoszczyzny, przypraw i czosnku.

Ile w tym roku wydany na poszczególne produkty? Czy przedświąteczne zakupy zrujnują naszą kieszeń? Ta wigilijna zupa, która charakteryzuje się wyjątkowym smaki i intensywnym kolorem jadana jest z uszkami, ale też z pierogami. Czy ceny produktów na barszcz wzrosły od zeszłego roku? Czy może zmniejszyły się?

buraki
Canva/Daniel Dan
Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny

Ile wydamy na wigilijny barszcz czerwony?

Podstawą barszczu czerwonego są buraki. W tym roku na Rynku Hurtowym Bronisze ceny za kilogram buraków wynosiły od 85 gr do 1,30 zł. W zeszłym roku było trochę drożej. Za kilogram buraków musieliśmy zapłacić od 90 gr do 1,40 zł. Aktualnie za główkę czosnku zapłacimy od 1 do 2 zł. W zeszłym roku płaciliśmy od 2 do 3 zł. 

Natomiast w tym roku na pęczek włoszczyzny wydamy od 5,50 do 6,50 zł. Rok temu było nieco taniej. Włoszczyzna kosztowała 4-5 zł. Podobnie jest z cenami selera, które trochę wzrosły. W tym roku za kilogram tego warzywa płacimy od 2 do 3 zł. Rok temu wydaliśmy na kilogram od 1,50 do 2,20 zł.

Niektóre warzywa tańsze niż w zeszłym roku

W tym roku staniał też chrzan. Za kilogram zapłacimy od 12 do 15 zł. Rok temu płaciliśmy od 16 do 20 zł. Natomiast w tym roku wzrosła cena pietruszki. Za kilogram musimy zapłacić 5, 50- 6 zł. Rok temu pietruszka kosztowała 2,50- 4 zł. 

Największym wydatkiem jest zakup suszonych grzybów. Kilogram potrafi kosztować nawet od 300 do 400 zł. Jednak w ogólnym rozrachunku ceny wielu warzyw, z których gotujemy wigilijny barszcz spadły. Oznacza to, że na ugotowanie tej postnej zupy wydamy nieco mniej niż rok temu. Pisaliśmy o przepisie na barszcz od Anny Lewandowskiej. Radziliśmy też, co zrobić, by tej zupie nadać rubinowego koloru. 

suszone grzyby
Canva/Langan

Źródło: kurierlubelski.pl