Jak wyczyścić przypalony garnek?
Chwila nieuwagi wystarczy, by danie w garnku się przypaliło. Zanim jednak wyrzucicie zabrudzone naczynie do gotowania, wypróbujcie domowe sposoby na jego wyczyszczenie. Pomocne będą środki, które każdy ma w swojej kuchni.
Spalony garnek czy rondel wydaje się trudny do oczyszczenia. Z pomocą jednak przychodzą domowe sposoby znane już naszym babciom. Koniecznie je wypróbujcie, - po takim serwisie wasze garnki będą niemal jak nowe.
Domowe metody czyszczenia przypalonego garnka
Naczynie wykonane ze stali nierdzewnej, żeliwne lub emaliowane możecie oczyścić przy pomocy soli kuchennej. Wykorzystać ją można na dwa sposoby — na sucho i na mokro. W tej pierwszej opcji po prostu wsypujemy sól i szorujemy zabrudzona powierzchnię gąbką lub szczotką , aż do całkowitego usunięcia spalenizny.
W drugim sposobie sól zalewamy wodą, a roztwór pozostawiamy w naczyniu na minimum 6 godzin. Po upływie tego czasu garnek płuczemy, a następnie dokładnie myjemy. Zabrudzenia powinny zniknąć.
Jeśli dno wciąż pokrywają ślady spalenizny , ponownie przygotowujemy roztwór soli , lecz tym razem zagotowujemy go w garnku i pozostawiamy do ostudzenia . Zimny zlewamy i myjemy naczynie przy pomocy dedykowanego płynu. Powinno pomóc.
Z powyższych metod nie możemy skorzystać, jeżeli zabrudzony garnek wykonany jest z ceramiki czy teflonu . W tym przypadku lepiej sprawdzi się soda oczyszczona. Podobnie jak w metodzie z solą, możemy postąpić na dwa sposoby — wysypać sodę i zalać ja taką ilością wody, by powstała papka, albo zagotować roztwór.
Jeżeli zdecydujemy się na wykonanie pasty, pokryty nią garnek odstawiamy na kilka godzin , a następnie delikatnie pocieramy brud, aż się odklei. Jeżeli ten zabieg nie wystarczy, roztwór sody zagotowujemy w naczyniu i próbujemy usunąć zabrudzenie przy pomocy drewnianej szpatułki.
Po więcej sposobów na radzenie sobie z brudem w kuchni zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. porady jak wykorzystać ocet oraz dowiecie się, co zrobić, by piekarnik lśnił czystością .
Źródło zdjęcia: canva/jordachelr
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: fabrykaform