Skuteczne sposoby czyszczenia kuchni i sprzętu kuchennego na błysk
Czyszczenie mocno wżartych w powierzchnie zaschniętych plam czy zacieków może sprawić nie lada problemy. Często ludzie sięgają w takiej sytuacji po ostrą chemią myśląc, że zwykła soda z octem i sokiem z cytryny nie rozwiążą niczego. Okazuje się, że jest zupełnie inaczej.
Prezentujemy wam kilka doskonałych trików, które dzięki użyciu szeroko dostępnych materiałów i składników, nie stanowią dla nikogo żadnego wyzwania. Dlatego czyszczenie będzie banalnie prostym i wręcz przyjemnym zajęciem, a nie przykrym obowiązkiem.
Sprytne triki na czyszczenie
Jednym z najtrudniejszych w utrzymaniu czystości sprzętów kuchennych może być zwykły stojący mikser. W szczelinach pomiędzy kawałkami obudowy mogą wciskać się resztki ciasta, sosów, kremów i innych produktów, które miesza się za jego pomocą. Na szczęście jest na to sposób.
Wystarczy użyć patyczka do szaszłyków i przesuwać jego ostrą końcówką po szczelinach, jednocześnie dociskając ze średnią siłą. Patyczek wyciągnie zaschnięty brud, który w innym wypadku może gnić i zatruwać gotowane przez ciebie jedzenie.
Jeśli w Twoim piekarniku jest mnóstwo przypalonych resztek, których nie można po prostu zeskrobać - włóż do piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione octem, wodą i sokiem z cytryny. Para zmiękczy resztki, które z łatwością wyczyścisz.
Kuchnia nie pachnie czystością, lecz Ty zrobiłeś wszystko, aby nawet najbardziej skryty zakamarek lśnił? Wlej ocet do garnka i zagotuj go na kuchence. Dzięki temu odświeżysz powietrze, które po chwili zacznie ładnie pachnieć.
Szafki z okleiną lub drewnem nie wyglądają już tak, jak świeżo po zakupie? Nasmaruj je mieszanką oleju roślinnego i sody, a następnie przetrzyj wilgotną ścierką. Powierzchnia nabierze dawnego blasku, a tłuste zacieki przestaną istnieć.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy właściwości herbaty z liści laurowych. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy sposób na uratowanie zbyt twardej fasolki w fasoli po bretońsku.
Fugi pomiędzy kafelkami straciły dawny kolor i sczerniały? Nałóż na nie pastę z sody oczyszczonej i wody, a następnie spryskaj ją octem. Wyszoruj dobrze fugi i przemyj czystą wodą - po chwili będą wyglądać jak nowe.
Twardy osad na metalowych częściach zlewu nie jest estetyczny. Niestety, szorowanie go przy użyciu wody na nic się nie zda. Spryskaj go octem i przetrzyj gąbką, a po chwili zalegający twardy kamień rozpuści się i zniknie. Wystarczy wtedy przelać zlew zimną wodą i gotowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: webniusy.com