Smakosze.pl
Czyszczenie kuchni

Zdjęcie poglądowe/ commons.wikimedia.org/Stilfehler/ CC 3.0

Skuteczne sposoby czyszczenia kuchni i sprzętu kuchennego na błysk

28 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Czyszczenie kuchni i kuchennych sprzętów nie jest prostym zadaniem. Przypalone i zeschnięte resztki jedzenia potrafią sprawić sporo kłopotu, ponieważ dokładne pozbycie się ich wymaga nierzadko silnego szorowania i namaczania. Poniżej prezentujemy k

Czyszczenie mocno wżartych w powierzchnie zaschniętych plam czy zacieków może sprawić nie lada problemy. Często ludzie sięgają w takiej sytuacji po ostrą chemią myśląc, że zwykła soda z octem i sokiem z cytryny nie rozwiążą niczego. Okazuje się, że jest zupełnie inaczej. 

Prezentujemy wam kilka doskonałych trików, które dzięki użyciu szeroko dostępnych materiałów i składników, nie stanowią dla nikogo żadnego wyzwania. Dlatego czyszczenie będzie banalnie prostym i wręcz przyjemnym zajęciem, a nie przykrym obowiązkiem.

Sprytne triki na czyszczenie

Jednym z najtrudniejszych w utrzymaniu czystości sprzętów kuchennych może być zwykły stojący mikser. W szczelinach pomiędzy kawałkami obudowy mogą wciskać się resztki ciasta, sosów, kremów i innych produktów, które miesza się za jego pomocą. Na szczęście jest na to sposób. 

Wystarczy użyć patyczka do szaszłyków i przesuwać jego ostrą końcówką po szczelinach, jednocześnie dociskając ze średnią siłą. Patyczek wyciągnie zaschnięty brud, który w innym wypadku może gnić i zatruwać gotowane przez ciebie jedzenie. 

Jeśli w Twoim piekarniku jest mnóstwo przypalonych resztek, których nie można po prostu zeskrobać - włóż do piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione octem, wodą i sokiem z cytryny. Para zmiękczy resztki, które z łatwością wyczyścisz. 

Kuchnia nie pachnie czystością, lecz Ty zrobiłeś wszystko, aby nawet najbardziej skryty zakamarek lśnił? Wlej ocet do garnka i zagotuj go na kuchence. Dzięki temu odświeżysz powietrze, które po chwili zacznie ładnie pachnieć. 

Szafki z okleiną lub drewnem nie wyglądają już tak, jak świeżo po zakupie? Nasmaruj je mieszanką oleju roślinnego i sody, a następnie przetrzyj wilgotną ścierką. Powierzchnia nabierze dawnego blasku, a tłuste zacieki przestaną istnieć. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy właściwości herbaty z liści laurowych. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy sposób na uratowanie zbyt twardej fasolki w fasoli po bretońsku. 

Fugi pomiędzy kafelkami straciły dawny kolor i sczerniały? Nałóż na nie pastę z sody oczyszczonej i wody, a następnie spryskaj ją octem. Wyszoruj dobrze fugi i przemyj czystą wodą - po chwili będą wyglądać jak nowe. 

Twardy osad na metalowych częściach zlewu nie jest estetyczny. Niestety, szorowanie go przy użyciu wody na nic się nie zda. Spryskaj go octem i przetrzyj gąbką, a po chwili zalegający twardy kamień rozpuści się i zniknie. Wystarczy wtedy przelać zlew zimną wodą i gotowe. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: webniusy.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >
Jaki bób wybrać?

Porady

Jak wybrać świeży bób?

Czytaj więcej >

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >
Namoczone czereśnie w wodzie

Porady

Jak pozbyć się robaków z czereśni?

Czytaj więcej >
Jak najlepiej pociąć kiełbasę?

Porady

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Czytaj więcej >
Gęsta grochówka

Porady

Prosty trick na gęstą grochówkę, wychodzi za każdym razem

Czytaj więcej >