Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać buraki z barszczu?
Buraki z barszczu
canva/undefined undefined

Jak wykorzystać buraki z barszczu?

18 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Barszcz czerwony wymaga użycia dużej ilości buraków w celu osiągnięcia odpowiedniego poziomu smaku, koloru i aromatu. Po ugotowaniu zupy mało kto wykorzystuje jeszcze kawałki buraków, lecz warto to zmienić. Sałatka przygotowana na ich bazie jest intensywna, a także pozwala zmniejszyć produkcję odpadków w kuchni.

Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, które zaleca się jeść jak najczęściej. Duże korzyści daje barwnik odpowiedzialny za charakterystyczny kolor buraków, który jest przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze odgrywają ogromną rolę podczas walki ze stanami zapalnymi i innymi problemami zdrowotnymi.

Sałatka z buraków po barszczu pozwala nie tylko ponownie użyć coś, co większość z nas zazwyczaj wyrzuca. Sałatka prezentuje się na tyle okazale, że może zachwycić fana buraków. Przepis na nią jest banalnie prosty i szybki, co ułatwia wykonanie go od razu po zrobieniu zupy.

Przepis na sałatkę z buraków

Składniki:

  • 500 g buraków z barszczu

  • 5 ogórków konserwowych

  • 4 jajka

  • 1 cebula czerwona

  • 5 łyżek majonezu

  • pieprz

  • sól

Zacznij od wyciągnięcia buraków z wywaru i ostudzenia ich. Po wystygnięciu zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Pamiętaj o założeniu rękawiczek, ponieważ sok z buraków silnie barwi skórę, zostawiają mało estetyczne plamy na wiele tygodni.

Ogórki posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć je do miski razem ze startymi burakami. Cebulę obierz, posiekaj na niewielkie kawałki i również dodaj do buraków. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do miski.

Składniki w misce dopraw dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz solą. Dołóż do sałatki majonez i dokładnie wymieszaj. Wstaw ją do lodówki na przynajmniej 1 godzinę przed podaniem - wtedy smaki dobrze się przegryzą i całość będzie smaczniejsza.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.

sałatka z buraków

Źródło zdjęcia: canva/Saaster, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wszelkieprzepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl