Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać buraki z barszczu?
canva/undefined undefined

Jak wykorzystać buraki z barszczu?

18 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Barszcz czerwony wymaga użycia dużej ilości buraków w celu osiągnięcia odpowiedniego poziomu smaku, koloru i aromatu. Po ugotowaniu zupy mało kto wykorzystuje jeszcze kawałki buraków, lecz warto to zmienić. Sałatka przygotowana na ich bazie jest intensywna, a także pozwala zmniejszyć produkcję odpadków w kuchni.

Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, które zaleca się jeść jak najczęściej. Duże korzyści daje barwnik odpowiedzialny za charakterystyczny kolor buraków, który jest przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze odgrywają ogromną rolę podczas walki ze stanami zapalnymi i innymi problemami zdrowotnymi.

Sałatka z buraków po barszczu pozwala nie tylko ponownie użyć coś, co większość z nas zazwyczaj wyrzuca. Sałatka prezentuje się na tyle okazale, że może zachwycić fana buraków. Przepis na nią jest banalnie prosty i szybki, co ułatwia wykonanie go od razu po zrobieniu zupy.

Przepis na sałatkę z buraków

Składniki:

  • 500 g buraków z barszczu

  • 5 ogórków konserwowych

  • 4 jajka

  • 1 cebula czerwona

  • 5 łyżek majonezu

  • pieprz

  • sól

Zacznij od wyciągnięcia buraków z wywaru i ostudzenia ich. Po wystygnięciu zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Pamiętaj o założeniu rękawiczek, ponieważ sok z buraków silnie barwi skórę, zostawiają mało estetyczne plamy na wiele tygodni.

Ogórki posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć je do miski razem ze startymi burakami. Cebulę obierz, posiekaj na niewielkie kawałki i również dodaj do buraków. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do miski.

Składniki w misce dopraw dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz solą. Dołóż do sałatki majonez i dokładnie wymieszaj. Wstaw ją do lodówki na przynajmniej 1 godzinę przed podaniem - wtedy smaki dobrze się przegryzą i całość będzie smaczniejsza.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.

sałatka z buraków

Źródło zdjęcia: canva/Saaster, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wszelkieprzepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy