Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać obierki po ogórkach?
canva/pixelshot

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

14 października 2021

Jedząc ogórki, często je obieramy, a skórki niemal odruchowo wrzucamy do kosza. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż można je wykorzystać. Zdradzamy, co warto z nimi zrobić.

Z ogórka przygotujecie zarówno pyszną surówkę , jak i smaczną kiszonkę . Czy można jednak coś zrobić z obierkami , które pozostaną ? Wyjaśniamy, dlaczego nie powinniśmy ich wyrzucać.

Co zrobić z obierkami po ogórkach?

Jedna szklanka ogórka ze skórką pokrywa aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Ogórki zawierają także antyoksydanty i błonnik. Zdecydowanie warto zatem włączyć je do swojej diety. Zwłaszcza że jest niskokaloryczny.

Wspomniany już błonnik zawarty jest przede wszystkim w skórce warzywa. Z tego względu do przygotowania sałatek czy kanapek warto sięgać po nieobrane warzywo. Dostarczymy sobie tym samym porcję tego usprawniającego procesy trawienne składnika.

Jeśli jednak postanowimy ogórki obrać, nie wyrzucajmy skórek. Możemy z nich z powodzeniem przyrządzić pyszną wodę smakową , która pomoże nam, chociaż częściowo, uratować zawarte w obierkach witaminy i minerały.

Zalejmy skórki przefiltrowaną wodą z kranu lub wodą mineralną i wstawmy do lodówki. Po dwóch godzinach będziemy mogli cieszyć się pysznym smakiem. Taką wodę możemy też wykonać, wykorzystując ogórkowe plastry.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Woda infuzowana jest doskonałą opcją dla osób, które nie lubią jej smaku. Dzięki prostemu trikowi, nawadnianie organizmu będzie zatem dużo przyjemniejsze. Do ogórkowej wody warto dodać miodu lub soku z cytryny , aby jeszcze dodatkowo podnieść prozdrowotne wartości tego napoju.

Skórki ogórka pomogą nam również w walce z mrówkami. Zapach tego warzywa działa na nie odstraszająco. Zawierają one też substancję, która działa na nie jak trucizna.

Jeśli więc chcemy skutecznie pozbyć się mrówek ze swojej kuchni, warto położyć obierki w miejscu, gdzie najczęściej się pojawiają. Problem szybko zniknie.

Woda infuzowana ogórkiem i miętą
Woda infuzowana ogórkiem i miętą

Źródło zdjęcia: canva/vampir321rusphotos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy