Surówka z tartych ogórków to doskonała propozycja dla zabieganych smakoszy. W zaledwie kilka minut stworzysz soczysty dodatek do potraw mięsnych, a przy okazji prawdziwą, witaminową bombę. Koniecznie wypróbuj na jutrzejszy obiad.
Lato powoli, acz nieubłaganie dobiega końca i siłą rzeczy z naszych talerzy zaczną chociaż częściowo znikać świeże owoce i warzywa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Soczysta surówka z ogórka i rzodkiewki to doskonały sposób na warzywny zastrzyk energii i przemycenie nieco witamin do codziennego obiadu.
Wykonanie jej nie zajmie ci więcej niż kilka minut, ponieważ zamiast żmudnego krojenia warzyw, wystarczy zetrzeć je na tarce. Surówka z tartych ogórków jest lekka i niskokaloryczna, więc możesz zajadać się nią do woli.
Przepis na surówkę z tartego ogórka i rzodkiewki
Potrzebujesz:
średniej wielkości ogórek zielony
pęczek rzodkiewki
100 gram jogurtu naturalnego
sól
pieprz
cukier
dodatkowo: natka pietruszki
Lekkie i banalnie proste w przygotowaniu racuchy według siostry Anieli
CZYTAJ DALEJOgórek obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Jeśli mamy pewność, że ogórki nie mają gorzkiej skórki, możemy zetrzeć je w całości.
Z rzodkiewek obrywamy liście i dokładnie myjemy cały pęczek. Trzemy na tej samej tarce, której używaliśmy do ogórka.
Do miski z ogórkiem oraz rzodkiewką dorzucamy jogurt naturalny, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz cukrem. Natkę pietruszki siekamy na drobno i dorzucamy do surówki.
Podajemy od razu. Surówka doskonale pasuje do duszonych i smażonych mięs, ale można również jadać ją samodzielnie, jako zdrową przekąskę.
Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi
Pytanie 1 z 10
Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy