Smakosze.pl
Surówka z tartego ogórka

Canva

Surówka z tartych ogórków i rzodkiewki w 5 minut

6 Września 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Surówka z tartych ogórków to doskonała propozycja dla zabieganych smakoszy. W zaledwie kilka minut stworzysz soczysty dodatek do potraw mięsnych, a przy okazji prawdziwą, witaminową bombę. Koniecznie wypróbuj na jutrzejszy obiad.

Lato powoli, acz nieubłaganie dobiega końca i siłą rzeczy z naszych talerzy zaczną chociaż częściowo znikać świeże owoce i warzywa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Soczysta surówka z ogórka i rzodkiewki to doskonały sposób na warzywny zastrzyk energii i przemycenie nieco witamin do codziennego obiadu.

Wykonanie jej nie zajmie ci więcej niż kilka minut, ponieważ zamiast żmudnego krojenia warzyw, wystarczy zetrzeć je na tarce. Surówka z tartych ogórków jest lekka i niskokaloryczna, więc możesz zajadać się nią do woli.

Przepis na surówkę z tartego ogórka i rzodkiewki

Potrzebujesz:

  • średniej wielkości ogórek zielony

  • pęczek rzodkiewki

  • 100 gram jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • dodatkowo: natka pietruszki

Racuchy

Lekkie i banalnie proste w przygotowaniu racuchy według siostry Anieli

CZYTAJ DALEJ

Ogórek obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Jeśli mamy pewność, że ogórki nie mają gorzkiej skórki, możemy zetrzeć je w całości.

Z rzodkiewek obrywamy liście i dokładnie myjemy cały pęczek. Trzemy na tej samej tarce, której używaliśmy do ogórka.

Do miski z ogórkiem oraz rzodkiewką dorzucamy jogurt naturalny, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz cukrem. Natkę pietruszki siekamy na drobno i dorzucamy do surówki.

Podajemy od razu. Surówka doskonale pasuje do duszonych i smażonych mięs, ale można również jadać ją samodzielnie, jako zdrową przekąskę.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem

  • Wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży

  • Pyszna zupa inspirowana kultowymi gołąbkami

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina Szmulewicz

Główna wydawczyni portalu Smakosze.pl i pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >