Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z tartych ogórków i rzodkiewki w 5 minut
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 06.09.2021 02:00

Surówka z tartych ogórków i rzodkiewki w 5 minut

Surówka z tartego ogórka
Canva

Surówka z tartych ogórków to doskonała propozycja dla zabieganych smakoszy. W zaledwie kilka minut stworzysz soczysty dodatek do potraw mięsnych, a przy okazji prawdziwą, witaminową bombę. Koniecznie wypróbuj na jutrzejszy obiad.

Lato powoli, acz nieubłaganie dobiega końca i siłą rzeczy z naszych talerzy zaczną chociaż częściowo znikać świeże owoce i warzywa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Soczysta surówka z ogórka i rzodkiewki to doskonały sposób na warzywny zastrzyk energii i przemycenie nieco witamin do codziennego obiadu.

Wykonanie jej nie zajmie ci więcej niż kilka minut, ponieważ zamiast żmudnego krojenia warzyw, wystarczy zetrzeć je na tarce. Surówka z tartych ogórków jest lekka i niskokaloryczna, więc możesz zajadać się nią do woli.

Przepis na surówkę z tartego ogórka i rzodkiewki

Potrzebujesz:

  • średniej wielkości ogórek zielony

  • pęczek rzodkiewki

  • 100 gram jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • dodatkowo: natka pietruszki

Ogórek obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Jeśli mamy pewność, że ogórki nie mają gorzkiej skórki, możemy zetrzeć je w całości.

Z rzodkiewek obrywamy liście i dokładnie myjemy cały pęczek. Trzemy na tej samej tarce, której używaliśmy do ogórka.

Do miski z ogórkiem oraz rzodkiewką dorzucamy jogurt naturalny, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz cukrem. Natkę pietruszki siekamy na drobno i dorzucamy do surówki.

Podajemy od razu. Surówka doskonale pasuje do duszonych i smażonych mięs, ale można również jadać ją samodzielnie, jako zdrową przekąskę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram