Smakosze.pl Przepisy Zostały Ci owoce z kompotu wigilijnego? Przenigdy ich nie wyrzucaj, jest sposób na ich wykorzystanie
canva/AlexImages, annakhomulo

Zostały Ci owoce z kompotu wigilijnego? Przenigdy ich nie wyrzucaj, jest sposób na ich wykorzystanie

25 grudnia 2022

Wypiliście kompot z suszu i nie wiecie, co zrobić z owocami? Nie wyrzucajcie ich. Istnieje prosty patent na przygotowanie z nich smakowitych powideł. Wystarczy tylko pół godziny, a smak zachwyca na długo. Spróbujecie?

Miękkie owoce suszone z kompotu nie muszą trafiać do odpadów. Chwila gotowania i doprawienie sprawią, że będą jeszcze zdatne do spożycia. Przygotowane z nich powidło zamknąć można w słoiczkach, zachowując piękny aromat na dłużej.

Przepis na powidło z owoców po kompocie z suszu

Do zrobienia pysznego powidła przydadzą się spory garnek oraz czyste słoiki z pasującymi zakrętkami. Warto też zaopatrzyć się w ściereczkę do wyłożenia garnka z wodą podczas pasteryzacji.

Potrzebne będą oczywiście resztki z kompotu suszu owoce oraz ulubione przyprawy. Dobrze sprawdza się cynamon, lecz dobór dodatków powinien być uzależniony od składu mieszanki i tego, jak słodkie są pokompotowe owoce.

Jak zrobić powidło z owoców po kompocie z suszu? Znamy prosty przepis

Owoce odsączone dokładnie z kompotu wrzucamy do garnka. Podgrzewamy je na niewielkim ogniu przez kilka minut , mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliły. Gdy zaczną się rozpadać, próbujemy i doprawiamy.

Gorąca owocową masę blendujemy na gładko, a następnie wypełniamy nią słoiczki, zachowując 2 cm odstępu od gwintu. Zakręcamy. Tak przygotowane powidła przenosimy do czystego garnka wyłożonego ściereczką.

Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczyń i doprowadzamy ja powoli do wrzenia. Powidła z owoców po kompocie z suszu pasteryzujemy przez kwadrans. Odstawiamy do ostudzenia. Chłodne przenosimy do spiżarki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z suszonymi owocami. Szczególnie polecamy prosty, bezglutenowy keks oraz szarlotkę z dodatkiem korzennych przypraw .

Resztki po kompocie z suszu można przerobić na powidła
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy