Świąteczna sałatka z burakiem. Smaczna i efektowna, będzie prawdziwą ozdobą stołu
Szukasz pomysłu na świąteczną sałatkę? Wykorzystaj buraki, gruszki i pomarańcze, a przygotujesz pyszną i niezwykle apetyczną przekąskę. Koniecznie polej ją sosem na bazie miodu i octu balsamicznego, a będzie smakować lepiej niż z restauracji.
Do sałaki z burakami dodaj mieszankę sałat. Gorąco polecam mieszankę z roszponką. Roszponka jest delikatna w smaku i świetnie łączy się z resztą składników. Smak sałatki wzbogacony jest również o orzechy włoskie. Orzechy przyrumień na suchej patelni, efekt zachwyci każdego.
Sałatka z burakami jest sałatką, do której doskonale pasuje kozi ser. Jeśli nie przepadasz za jego smakiem, możesz zamienić go na ser feta lub na białą mozzarellę. Te dwa rodzaje serów równie dobrze połączą się z resztą składników i z aromatycznym sosem, który jest przysłowiową wisienką na torcie.
Sos do sałatki z burakami przygotuj wcześniej, żeby składniki dobrze się przegryzły. Sos na bazie miodu, octu balsamicznego, oliwy z oliwek i musztardy doda sałatce charakteru i sprawi, że całe danie będzie totalnym hitem na świątecznym stole.
Przepis na świąteczną sałatkę z burakami
Składniki:
2 średniej wielkości buraki
2 mniejsze pomarańcze lub 3 mandarynki
2 gruszki
100 g mieszanki sałat z roszponką
garść orzechów włoskich
100 g koziego sera
sól, pieprz
Składniki na sos:
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
Jak przyrządzić zjawiskową sałatkę na święta? Zdrowa i lekka zachwyci każdego
Na początku przygotuj sos: miód połącz z octem, oliwą i musztardą. Składniki dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na czas przygotowywania sałatki. Buraki oczyść, ugotuj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Gruszki i pomarańcze obierz i pokrój na cząstki. Posiekaj orzechy, pokrój ser. Orzechy przyrumień delikatnie na suchej patelni teflonowej. Na półmisek wyłóż mieszankę sałat. Następnie poukładaj buraka, gruszkę i pomarańczę.
Na górze poukładaj kawałki koziego sera i całość posyp posiekanymi orzechami. Sałatkę oprósz solą i pieprzem, następnie polej ją aromatycznym sosem.
Do zimnej płyty przygotuj również pieczony schab ze śliwką. Będzie o wiele smaczniejszy od kupnych wędlin. Do mięsa i pasztetów doskonale sprawdzi się domowa konfitura z cebuli.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka jest najlepsza ryba do ryby w galarecie? Mistrzostwie kuchni wskazują na niedrogą opcję
Sałatka gyros bez kurczaka. Z innym mięsem też wyjdzie wyśmienita
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama