Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać resztki po Świętach?
canva/zi3000

Jak wykorzystać resztki po Świętach?

26 grudnia 2021

Wigilia dawno już za wami, a świąteczne potrawy nadal są w waszych lodówkach? Mamy kilka wskazówek co możecie z nimi zrobić. Pośpiech jest wskazany, lecz nie koniecznie wszystko będziecie musieli zjadać w oryginalnej postaci.

Podpowiadaliśmy już jak poradzić sobie z nadmiarem karpia i jak najlepiej przechować sałatkę jarzynową. Teraz wracamy z garścią rad jak odświeżyć i uratować przed zepsuciem świąteczne przysmaki. Z naszymi radami wszystko zniknie, a wy nie będziecie znudzeni jedzeniem tych samych dań.

Co zrobić ze świątecznymi resztkami?

Najlepszym pomysłem jest zamrażanie dań , których już nie będziemy jeść. Pamiętajmy tylko, że do zamrażarki trafić powinny, gdy jeszcze nie są zepsute. W ujemnej temperaturze bakterie wstrzymają swoją działalność, ale w czasie rozmrażania ich aktywność będzie jeszcze większa.

Niektóre dania można też zawekować. Proces ten polega na zamykaniu ciepłych potraw w słoikach. W ten sposób zabezpieczyć możemy świąteczne zupy bez dodatku nabiału albo kapustę z grochem czy bigos.

Nadaj świątecznym potrawom nowego kształtu

Sałatkę jarzynową czy wędliny, które już chwilę spędziły w lodówce, można wykorzystać do zrobienia zapiekanki lub tarty. Jeżeli mamy w zamrażalniku chleb lub ciasto francuskie, w kilka chwil wyczarujemy pyszny posiłek. Mięso może posłużyć też za bazę do jajecznicy.

Jajka ugotowane do jarzynowej możemy przekształcić w smaczną pastę jajeczną , a nadliczbowe ogórki kiszone niech posłużą do zrobienia zupy ogórkowej. Z kapusty kiszonej natomiast z powodzeniem możemy zrobić pyszne paszteciki drożdżowe .

Jeżeli pozostało nam dużo chleba, możemy go zamrozić lub zrobić z niego grzanki. Zapiekając je z masłem i czosnkiem zrobimy doskonałą przekąskę do sałatek. Jeśli obsypiemy je serem, będą pasowały np. do ziołowej zupy pomidorowej .

Zupy w słoikach
Wekowanie to idealny sposób na przedłużenie świeżości zup

Źródło zdjęcia: canva/MagMos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy