Przepis na ziołową zupę pomidorową
Pomidory należą do warzyw, z których można przygotować wiele pysznych dań. Najbardziej popularnym jest chyba zupa pomidorowa. Jeden składnik wystarczy, by odświeżyć dobrze znaną klasykę.
Zioła prowansalskie dodadzą pomidorowej oryginalnego smaku. Zupa was rozgrzeje i roztoczy w waszych domach cudowny aromat. Spróbujcie choć raz, a pokochacie tę wyjątkową kompozycję.
Składniki:
6 skrzydełek kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 średniego selera
5 ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
100 g śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
posiekana natka pietruszki wedle uznania
Przygotowanie:
Do garnka z wodą wkładamy skrzydełka i gotujemy, usuwając szumy łyżką cedzakową. Następnie dodajemy dokładnie umyte warzywa, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do ich miękkości jarzyn na wolnym ogniu.
Warzywa odławiamy, a do wywaru dodajemy przyprawy — zioła prowansalskie, oregano — oraz koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy i mieszamy z zahartowaną śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wskazówki:
W sezonie na pomidory, koncentrat warto zastąpić świeżymi warzywami. Do zup i sosów najlepsze są pomidory podłużne, na targach często spotykane pod nazwą pomidory jajo. Potrzebny będzie przynajmniej kilogram świeżych warzyw.
Możemy też użyć pomidorów z puszki, przecieru lub soku. 2 puszki pomidorów krojonych lub 500 ml przecieru albo soku powinno wystarczyć. Zupy próbujmy i doprawiajmy cukrem, jeśli tego wymaga — część przecierów bywa kwaśna.
Do zupy możemy dodać inne przyprawy. Z pomidorami doskonale komponuje się świeża bazylia. Jeżeli lubimy dania nieco ostrzejsze, dodajmy świeżo rozdrobniony czosnek lub papryczkę chilli.
Aby zupa była odpowiednia dla osób na diecie bezmięsnej, wystarczy pominąć etap gotowania skrzydełek. Jeśli chcemy, by była wegańska, hartujemy śmietaną roślinną np. sojową lub nie dodajemy jej wcale.
Na naszej stronie znajdziecie wskazówki dotyczące przechowywania pomidorów. Jeżeli lubicie kiszonki, ten przepis skradnie wasze serca.
Źródło zdjęcia: canva/eduardolopezcoronadophoto
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku