Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami według Jakuba Kuronia
Adam Moskal
Adam Moskal 24.12.2021 01:00

Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami według Jakuba Kuronia

Paszteciki
canva/truembie, Getty Images

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia są pysznym uzupełnieniem świątecznych potraw. Ich wspaniały zapach oraz smak idealnie komponują się z czerwonym barszczem. Co więcej, nawet jeśli nie zostaną zjedzone w całości jednego dnia, następnego są równie pyszne. Sekret tkwi w podgrzaniu mleka na zaczyn do temperatury pokojowej.

Drożdżowe paszteciki to śniadaniowa klasyka, którą najczęściej kupuje się w drodze do pracy, wstępując do swojej ulubionej piekarni. Ich ogromna uniwersalność i możliwość faszerowania dowolnymi składnikami sprawia, że każdy ma szansę znaleźć swoja ulubioną kombinację.

Jakub Kuroń zaprezentował własny przepis na swojej stronie internetowej, dzięki któremu z łatwością można zabrać się za ich przygotowanie. Oczywiście warto zarezerwować na nie odrobinę swojego czasu - drożdżowe ciasto wymaga kilku chwil na wyrośnięcie.

Przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Składniki:

  • pół kg mąki

  • 30 g drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 jajka

  • 65 g masła

  • 200 g mleka

  • 400 g grzybów

  • 1 cebula

  • 20 g kiszonej kapusty

  • sól pieprz

Zacznij od przesiania mąki do miski i wlania mleka do rondelka. Podgrzej je do temperatury pokojowej, wymieszaj z drożdżami oraz łyżką cukru. Odstaw zaczyn na bok w celu wyrośnięcia. W tym czasie zajmij się farszem.

Kapustę wypłucz, posiekaj i gotuj przez 30 minut w wodzie do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na łyżce masła. Dodaj do niej pokrojone w kawałki pieczarki i smaż, aż większość wody wyparuje. Dodaj do nich kapustę, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 15 minut.

Zaczyn wlej do mąki, dodaj jajka, odrobinę soli i roztopioną resztę masła. Wymieszaj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia. Podziel ciasto na części, rozwałkuj je, wytnij kółka i na każdy nałóż porcje farszu. Zlep rogi, połóż na blaszce z papierem do pieczenia i przykryj je ściereczką na 15 minut. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na krokiety bez zawijania. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.

Paszteciki

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram