Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami według Jakuba Kuronia
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia są pysznym uzupełnieniem świątecznych potraw. Ich wspaniały zapach oraz smak idealnie komponują się z czerwonym barszczem. Co więcej, nawet jeśli nie zostaną zjedzone w całości jednego dnia, następnego są równie pyszne. Sekret tkwi w podgrzaniu mleka na zaczyn do temperatury pokojowej.
Drożdżowe paszteciki to śniadaniowa klasyka, którą najczęściej kupuje się w drodze do pracy, wstępując do swojej ulubionej piekarni. Ich ogromna uniwersalność i możliwość faszerowania dowolnymi składnikami sprawia, że każdy ma szansę znaleźć swoja ulubioną kombinację.
Jakub Kuroń zaprezentował własny przepis na swojej stronie internetowej, dzięki któremu z łatwością można zabrać się za ich przygotowanie. Oczywiście warto zarezerwować na nie odrobinę swojego czasu - drożdżowe ciasto wymaga kilku chwil na wyrośnięcie.
Przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami
Składniki:
pół kg mąki
30 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 jajka
65 g masła
200 g mleka
400 g grzybów
1 cebula
20 g kiszonej kapusty
sól pieprz
Zacznij od przesiania mąki do miski i wlania mleka do rondelka. Podgrzej je do temperatury pokojowej, wymieszaj z drożdżami oraz łyżką cukru. Odstaw zaczyn na bok w celu wyrośnięcia. W tym czasie zajmij się farszem.
Kapustę wypłucz, posiekaj i gotuj przez 30 minut w wodzie do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na łyżce masła. Dodaj do niej pokrojone w kawałki pieczarki i smaż, aż większość wody wyparuje. Dodaj do nich kapustę, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 15 minut.
Zaczyn wlej do mąki, dodaj jajka, odrobinę soli i roztopioną resztę masła. Wymieszaj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia. Podziel ciasto na części, rozwałkuj je, wytnij kółka i na każdy nałóż porcje farszu. Zlep rogi, połóż na blaszce z papierem do pieczenia i przykryj je ściereczką na 15 minut. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na krokiety bez zawijania. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.
Źródło zdjęcia: canva/peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuron.com.pl