Smakosze.pl Produkty Jak wykorzystać w kuchni cząber?
canva/scisettialfio, Getty Images

Jak wykorzystać w kuchni cząber?

17 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Cząber jest przyprawą znaną od wieków - już starożytni Rzymianie i Grecy doceniali jego zapach, smak i właściwości. Najlepiej komponuje się z różnymi fasolami, którym znacznie poprawia walory smakowe. Dodatkowo ułatwia trawienie tego typu produktów, zmniejszając ryzyko wystąpienia wzdęć.

Cząber nie jest obecnie zbyt popularną przyprawą w kuchni polskiej, lecz zdecydowanie warto ponownie zacząć go stosować. Dawniej nasi przodkowie często wykorzystywali go podczas gotowania prostych i sycących posiłków.

Poza wspaniałym aromatem, przypominającym nieco zapach macierzanki, cząber charakteryzuje się jeszcze jedną, bardzo istotną cechą. Mianowicie przyprawa pozytywnie wpływa na trawienie i zapobiega nieprzyjemnym wzdęciom.

Do czego dodawać cząber podczas gotowania?

Przede wszystkim cząber wrzucany jest do potraw z warzywami motylkowatymi, czyli strączkowymi, a także warzywami kapustnymi. W takim towarzystwie cząber może oddać to, co ma najlepsze.

Oczywiście podstawą w kontekście kulinarnym jest smak, który dzięki cząbrowi będzie znacznie lepszy, intensywniejszy i przyjemniejszy. Nawet niewielka ilość cząbru może dać niesamowity efekt.

Dobrze komponuje się również z daniami pełnymi grzybów, ziemniaków czy kiszonych ogórków. Niektórzy dodają cząber do zapiekanek z dużą ilością wędzonych mięs i żółtego sera.

Właściwości cząbru

Cząber poza pysznym smakiem, używany jest w gotowaniu z powodu właściwości łagodzących problemy gastryczne po zjedzeniu ciężkostrawnych posiłków. Dlatego paruje się go zwykle z fasolami i kiszoną kapustą.

Cząber ma właściwości przeciwbakteryjne, działa rozkurczowo, przeciwbiegunkowo, wiatropędnie, a także łagodzi stany zapalne układu pokarmowego. Pełny jest również sodu oraz potasu.

Podczas dorzucania zioła do dania, pamiętaj, aby nie rozdrabniać gałązek i liści na mniejsze kawałki . Rozkruszony cząber nabiera nieco gorzkiego posmaku, dlatego zawsze używaj z gałązek w całości.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak hodować czosnek w plastikowych butelkach. Ten tekst wyjawia przepis na cukinię marynowaną w miodzie i kurkumie.

Cząber

Źródło zdjęcia: canva/precinbe, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl; wylecz.to

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy