Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać w kuchni czerstwy chleb? Sprawdzi się nie tylko jako panierka
Canva / TiBine z Pixabay

Jak wykorzystać w kuchni czerstwy chleb? Sprawdzi się nie tylko jako panierka

7 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jeśli zdarzyło Wam się kupić za dużo pieczywa i zdążyło się już zeschnąć nie wyrzucajcie go. Czerstwy chleb możecie wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy garść pomysłów na doskonałe dania z pieczywa nie pierwszej świeżości. Wyjdą smaczne, a w Waszej kuchni nic się nie zmarnuje.

Choć staramy się nie przesadzać z zakupami, to jednak trudno jest utrafić w apetyty domowników. Czasami po prostu nie dopisują i zrobione zakupy okazują się za duże. Co więc zrobić z nadmiarem chleba, który nie został zjedzony na czas i zdążył się już zeschnąć? Na pewno go nie wyrzucajcie. Da się bowiem z niego wyczarować wiele przysmaków.

Czerstwy chleb może być podstawą wielu rozmaitych potraw. Przygotujemy z niego zarówno dania obiadowe, zupy, przekąski, a nawet desery. Nie musisz zatem ograniczać się do przetwarzania starego pieczywa na tartą bułkę.

Dodaj do czerstwego chleba boczek i mozzarellę, a otrzymasz pyszną zapiekankę na ciepło . Z obtoczonych w jajku i usmażonych kromek z łatwością przygotujemy przepyszne tosty francuskie. Słynna zupa wodzianka to po prostu czerstwy chleb z wrzątkiem, dodatkiem tłuszczu oraz przyprawami. Nieświeże bułki posłużą zaś jako spód do słodkiej, pieczonej szarlotki.

Przepis na niezwykłe kotlety z czerstwego chleba

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba

  • 1-2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mieszanki ziaren do sałatek

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak szybko i prosto przygotować kotlety z czerstwego chleba?

Czerstwe pieczywo namocz w mleku . Następnie odciśnij i zmiel pieczywo w maszynce lub rozdrobnij w blenderze . Czerstwe pieczywo z mlekiem powinno połączyć się w jednolitą masę .

Ziarna do do sałatek podpraż na suchej patelni uważając, by ich nie przypalić. Dodaj je do chlebowej masy razem z jajkami, solą oraz pieprzem do smaku . Z powstałego ciasta formuj niewielkie kotlety.

Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z czerstwego chleba na rumiano z obu stron . Tak przygotowane kotlety najlepiej podawać od razu po zdjęciu z patelni . Równie pyszne i niedrogie kotlety przygotujesz z wątróbki . Kotlety z kaszy i sera to niezwykle proste i smaczne danie .

Canva / The Danah Pascual Collection
Canva / The Danah Pascual Collection

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy