Jak wykorzystać w kuchni czerstwy chleb? Sprawdzi się nie tylko jako panierka
Jeśli zdarzyło Wam się kupić za dużo pieczywa i zdążyło się już zeschnąć nie wyrzucajcie go. Czerstwy chleb możecie wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy garść pomysłów na doskonałe dania z pieczywa nie pierwszej świeżości. Wyjdą smaczne, a w Waszej kuchni nic się nie zmarnuje.
Choć staramy się nie przesadzać z zakupami, to jednak trudno jest utrafić w apetyty domowników. Czasami po prostu nie dopisują i zrobione zakupy okazują się za duże. Co więc zrobić z nadmiarem chleba, który nie został zjedzony na czas i zdążył się już zeschnąć? Na pewno go nie wyrzucajcie. Da się bowiem z niego wyczarować wiele przysmaków.
Czerstwy chleb może być podstawą wielu rozmaitych potraw. Przygotujemy z niego zarówno dania obiadowe, zupy, przekąski, a nawet desery. Nie musisz zatem ograniczać się do przetwarzania starego pieczywa na tartą bułkę.
Dodaj do czerstwego chleba boczek i mozzarellę, a otrzymasz pyszną zapiekankę na ciepło . Z obtoczonych w jajku i usmażonych kromek z łatwością przygotujemy przepyszne tosty francuskie. Słynna zupa wodzianka to po prostu czerstwy chleb z wrzątkiem, dodatkiem tłuszczu oraz przyprawami. Nieświeże bułki posłużą zaś jako spód do słodkiej, pieczonej szarlotki.
Przepis na niezwykłe kotlety z czerstwego chleba
Składniki:
-
kilka kromek czerstwego chleba
-
1-2 szklanki mleka
-
2 jajka
-
2 łyżki mieszanki ziaren do sałatek
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Jak szybko i prosto przygotować kotlety z czerstwego chleba?
Czerstwe pieczywo namocz w mleku . Następnie odciśnij i zmiel pieczywo w maszynce lub rozdrobnij w blenderze . Czerstwe pieczywo z mlekiem powinno połączyć się w jednolitą masę .
Ziarna do do sałatek podpraż na suchej patelni uważając, by ich nie przypalić. Dodaj je do chlebowej masy razem z jajkami, solą oraz pieprzem do smaku . Z powstałego ciasta formuj niewielkie kotlety.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z czerstwego chleba na rumiano z obu stron . Tak przygotowane kotlety najlepiej podawać od razu po zdjęciu z patelni . Równie pyszne i niedrogie kotlety przygotujesz z wątróbki . Kotlety z kaszy i sera to niezwykle proste i smaczne danie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku
-
Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowy wyjdzie lekki i soczysty
-
Ania Starmach robi wyśmienitą zupę cebulową. Efektowne i pyszne danie za grosze