Tanie kotlety z kaszy i sera. Pokochają je nawet zatwardziali mięsożercy
Kotlety z kaszy i sera są prostym i sycącym daniem bez mięsa, które nie zrujnuje waszego portfela. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak można dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła. Koniecznie spróbujcie — są tak smaczne, że nawet fani mięsnych rarytasów będą prosić o dokładki.
Kotlety z kaszy i sera są pyszną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Soczyste i pełne smaku danie można przyrządzić zarówno w wersji jarskiej, jak i wegańskiej, odpowiednio podmieniając składniki pochodzenia zwierzęcego na roślinne odpowiedniki. Niezależnie od wybranego wariantu będą znakomite.
Przepis tanie kotlety z kaszy i sera
Składniki:
pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1,5 szklanki wody
150 g twarogu półtłustego lub miękkiego tofu naturalnego
1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wrzątku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oregano lub tymianku
mąka pszenna, kukurydziana lub z ciecierzycy (opcjonalnie)
bułka tarta (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować tanie kotlety z kaszy? Prosty patent skradnie niejedno serce
Zaczynamy od wypłukania kaszy. Następnie przenosimy ją do garnka i zalewamy wodą. Wsypujemy szczyptę soli i gotujemy ją pod przykryciem przez około 12 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy garnek przykryty jeszcze przez kilka minut, po czym studzimy ją.
Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca. Podobnie postępujemy z kaszą. Łączymy składniki ze sobą, po czym dodajemy przyprawy oraz jajo lub kleik z siemienia lnianego. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Jeśli przyrządzamy kotlety w wersji roślinnej, przed zanurzeniem w bułce, obtaczamy je dodatkowo w mące rozrobionej z odrobiną wody. Na koniec kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podajemy z sałata i pomidorkami.
Po inne smaczne receptury na jarskie kotlety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. pyszny patent na ten rarytas przyrządzony z cukinii czy selera.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków