Smakosze.pl Produkty Jak wykorzystać w kuchni głóg?
canva.com/Slatan

Jak wykorzystać w kuchni głóg?

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Owoce głogu nie są obecnie zbyt popularnym produktem spożywczym, jednak mają sporo zastosowań w kuchni. Można przygotowywać z nich konfitury, dżemy, syropy czy wina. Ich smak przypomina nieco owoce dzikiej róży.

Głóg dawniej był bardzo cenioną rośliną zarówno przez pospolitych ludzi, jak i specjalistów z dziedziny ziołolecznictwa. Jej właściwości mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Dawniej chłopi wierzyli, że głóg zasadzony na miedzy pomiędzy polami, będzie chronił rośliny uprawne przed szkodnikami - dlatego bardzo często można było je spotkać właśnie przy polach. Jak wykorzystać owoce głogu dzisiaj?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do czego stosować owoce głogu?

Pierwszą myślą dla wielu ludzi jest nalewka - do dzisiaj, choć rzadko spotykana, ma swoich zwolenników nalewka utworzona poprzez macerację twardych owoców głogu w wysokoprocentowym alkoholu.

Najlepiej sprawdzają się jako materiał do przetworów. Dżem lub konfitura głogowa może być z powodzeniem używana jako zamiennik dla konfitury z dzikiej róży, ponieważ jest bardzo podobna w smaku.

Innym popularnym rozwiązaniem jest suszenie rozdrobnionych owoców. Z tak otrzymanego suszu parzy się napar lub herbatę, które korzystnie wpływają na układ sercowo naczyniowy z uwagi na dużą zawartość flawonoidów.

Sok głogowy

Świeżo wyciskany sok nie musi smakować każdemu, ponieważ ma charakterystyczny, cierpko-kwaśny smak. Warto jednak pamiętać, że ma on wiele prozdrowotnych korzyści.

Aby sporządzić taki napój, na początku należy umyć owoce pod bieżącą wodą i wydrylować je z pestek. Następnie przepuszcza się je przez sokowirówkę. Powstały płyn, można dosłodzić miodem, aby był bardziej przystępny do picia. Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Głóg
undefined

Źródło: canva.com/chengyuzheng, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl; swietodrzewa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy