Jak wykorzystać w kuchni liście babki lancetowatej?
Babka lancetowata jest rośliną, którą często mijamy, będąc na spacerze na łące czy innych terenach zielonych. Okazuje się, że można z powodzeniem wykorzystać ją w kuchni. Świetnie smakuje po usmażeniu w cieście naleśnikowym, czy przerobieniu na zdrowy napój.
Babka lancetowata wygląda niepozornie, a my jesteśmy z nią już tak obyci, że traktujemy ją bardziej, jak chwast czy zwykłą trawę, niż pożyteczną i smaczną roślinę.
W praktyce jednak w jej liściach skrywają się cenne wartości odżywcze, a także substancje, które skutecznie mogą wpłynąć na polepszenie zdrowia. Jak można zrobić z niej coś pysznego i zdrowego?
Babka lancetowata w kuchni
Najczęściej przygotowuje się ją na oleju, po uprzednim zanurzeniu całych liści w gęstym cieście naleśnikowym. Po usmażeniu można posypać ją cukrem i cynamonem, tworząc pyszną przekąskę.
Innym ciekawym i pysznym pomysłem jest zmielenie lub posiekanie jej na drobne kawałki i wrzucenie do masy na kotlety mielone. Aromat babki świetnie komponuje się bowiem z mięsem wieprzowym.
Napój i płukanka do gardła
Walory prozdrowotne tej rośliny są na tyle duże, że dawniej często używana była, jako remedium na ból gardła, specyfik przeciwbiegunkowy oraz przeciwzapalny. Dobrze smakuje zmiksowana z sokami owocowymi.
Jeśli masz słabo gojące się rany, zmiel liście na papkę i nałóż na zranione miejsce. Stosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie ran. Po zaparzeniu można płukać nią gardło, co przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego.
Nalewka z babki lancetowatej
Dla osób nietolerujących ukąszenia i ugryzienia owadów polecamy przygotowanie banalnie prostej nalewki - wystarczy nasączyć nią wacik kosmetyczny i przyłożyć do miejsca użądlenia, a swędzenie, ból i opuchlizna szybko się zmniejszą.
Aby ją sporządzić, należy 400 g liści babki umieścić w słoiki, zalać 250 ml wódki, zakręcić i intensywnie potrząsnąć. Po wszystkim odstawia się go na tydzień i co jakiś czas znowu miesza zawartość. Na koniec odcedza się nalewkę i gotowe.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o ciekawych promocjach w Biedronce. Ten tekst zdradza, jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce.
Źródło zdjęcia: canva/seven75, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
źródło: gotujmy.pl