Smakosze.pl Produkty Jak wykorzystać w kuchni liście babki lancetowatej?
canva/Elena_Rodalis, Getty Images

Jak wykorzystać w kuchni liście babki lancetowatej?

15 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Babka lancetowata jest rośliną, którą często mijamy, będąc na spacerze na łące czy innych terenach zielonych. Okazuje się, że można z powodzeniem wykorzystać ją w kuchni. Świetnie smakuje po usmażeniu w cieście naleśnikowym, czy przerobieniu na zdrowy napój.

Babka lancetowata wygląda niepozornie, a my jesteśmy z nią już tak obyci, że traktujemy ją bardziej, jak chwast czy zwykłą trawę, niż pożyteczną i smaczną roślinę.

W praktyce jednak w jej liściach skrywają się cenne wartości odżywcze, a także substancje, które skutecznie mogą wpłynąć na polepszenie zdrowia. Jak można zrobić z niej coś pysznego i zdrowego?

Babka lancetowata w kuchni

Najczęściej przygotowuje się ją na oleju, po uprzednim zanurzeniu całych liści w gęstym cieście naleśnikowym. Po usmażeniu można posypać ją cukrem i cynamonem, tworząc pyszną przekąskę.

Innym ciekawym i pysznym pomysłem jest zmielenie lub posiekanie jej na drobne kawałki i wrzucenie do masy na kotlety mielone. Aromat babki świetnie komponuje się bowiem z mięsem wieprzowym.

Napój i płukanka do gardła

Walory prozdrowotne tej rośliny są na tyle duże, że dawniej często używana była, jako remedium na ból gardła, specyfik przeciwbiegunkowy oraz przeciwzapalny. Dobrze smakuje zmiksowana z sokami owocowymi.

Jeśli masz słabo gojące się rany, zmiel liście na papkę i nałóż na zranione miejsce. Stosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie ran. Po zaparzeniu można płukać nią gardło, co przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego.

Nalewka z babki lancetowatej

Dla osób nietolerujących ukąszenia i ugryzienia owadów polecamy przygotowanie banalnie prostej nalewki - wystarczy nasączyć nią wacik kosmetyczny i przyłożyć do miejsca użądlenia, a swędzenie, ból i opuchlizna szybko się zmniejszą.

Aby ją sporządzić, należy 400 g liści babki umieścić w słoiki, zalać 250 ml wódki, zakręcić i intensywnie potrząsnąć. Po wszystkim odstawia się go na tydzień i co jakiś czas znowu miesza zawartość. Na koniec odcedza się nalewkę i gotowe.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o ciekawych promocjach w Biedronce. Ten tekst zdradza, jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce.

Babka lancetowata

Źródło zdjęcia: canva/seven75, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy