Smakosze.pl
Mikrofalówka

canva/AndreyPopov, Getty Images Pro

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

21 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Mikrofalówka jest wyjątkowo wygodnym urządzeniem w kuchni - dzięki niej można z łatwością i szybko podgrzać gotowy posiłek. Jeśli wstawiałeś naczynie cały czas na sam środek, popełniałeś błąd. Aby żywność równomiernie się ogrzała, miska lub talerz muszą stać na brzegu obrotowej podstawki.

Mikrofalówka to stosunkowo nowy wynalazek, który stał się dostępny komercyjnie dopiero pod koniec lat 40. XX wieku. Od tego czasu sukcesywnie podbija serca ludzi, którzy cenią sobie wygodę.

Mnóstwo osób nie wyobraża sobie obecnie codziennego funkcjonowania bez dostępu do mikrofali, lecz spory ułamek jej użytkowników ciągle popełnia błąd, który kosztuje źle podgrzanym jedzeniem.

Jak optymalnie korzystać z mikrofalówki?

Przede wszystkim najważniejsze jest odpowiednie ustawienie naczynia z jedzeniem, które chce się podgrzać w mikrofalówce. Jej charakterystyka sprawia, że mikrofale nie ogrzewają produktów równomiernie, jeśli są położone w złym miejscu.

Intuicyjnie układa się naczynie na samym środku obrotowej podstawki, co podpowiada doświadczenie zdobyte podczas używania piekarnika. Mikrofala wymaga jednak czegoś innego.

Cukierki krówki

Przepis na kultowe krówki

CZYTAJ DALEJ

Wystarczy postawić miskę lub talerz na brzegu podstawki, a mikrofale będą uderzać w sam środek jedzenia, co da należyte podgrzanie całej porcji.

Czego nie robić z mikrofalówką?

Pod żadnym pozorem nie wolno wkładać do jej wnętrza metalowych przedmiotów jak sztućce, folia aluminiowa czy tacki z aluminium. Wywołują one bowiem wylądowania, które mogą skończyć się pożarem.

W mikrofalówce nie należy także podgrzewać jajek w skorupkach. Ciśnienie, jakie się w nich wytwarza, stwarza ryzyko wybuchu, co często kończy się rozległymi oparzeniami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Eksperci zalecają również, by nie podgrzewać w niej kawy. Ta traci wiele ze swoich walorów smakowych i staje się gorzka.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto czekoladowe wg przepisu Roberta Makłowicza. Ten tekst zdradza zaskakującą opinię Makłowicza na temat polskiej kuchni.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >
Mikrofalówka

Źródło zdjęcia: canva/AndreyPopov, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Wystarczy 1 trik

Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę

Czytaj więcej >

Porady

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Babcia Henia zawsze używa tylko 1 rodzaju. Jej kotlety nie mają sobie równych

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

Czytaj więcej >

Porady

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

Czytaj więcej >

Porady

Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę

Czytaj więcej >